Kiekkolegenda Tamminen kehuu Pikkuleijonia: "Tämä on kaunis kasvutarina"

Iloisesti jääkiekon nuorten MM-kisoissa esiintynyt Suomi taisteli tiensä finaaliin arkkivihollisensa Ruotsin kustannuksella. Kiekkolegenda Juhani Tamminen uskoo, että uusi leijonasukupolvi haluaa vain pelata, ei miettiä mahdollista tappiota.

urheilu
Kiekkolegenda Juhani Tamminen Turun Radion studiossa.
Kalle Mäkelä / Yle

Suomen jääkiekkohistoria on täynnä katkeria tappioita. Varsinkin kotikisoissa on ollut tapana, että tie nousee pystyyn Ruotsia vastaan. Milloin leijonalauman peikkona on häärinyt Mats Sundin, milloin taas länsinaapuri on noussut voittoon monen maalin tappioasemasta.

Tiedän omalta uraltani, että kapteenina paineet ovat hieman erilaiset. Rantanen on NHL-mies ja hänessä ovat näkyneet nämä paineet.

Juhani Tamminen

Kiekkolegenda Juhani Tamminen ihmettelee Suomessa vallitsevaa kulttuuria, jossa karvaita tappioita vatvotaan vuosikausia.

– Meillä on kuitenkin jo kaksi maailmanmestaruutta niin miehissä kuin nuorissakin. Emmekö voisi hiljalleen mennä sen toisen kautta?, Tamminen aprikoi.

Jääkiekon nuorten MM-kisojen välierässä Suomi pelasi itsensä finaaliin Ruotsin kustannuksella. Vakuuttava esitys kertoo Tammisen mielestä siitä, että uusi sukupolvi haluaa eroon vanhoista asetelmista.

– Tämä on kaunis kasvutarina. Onnistumiset luovat onnistumisia ja uskoa. Ja kun onnistumisia tulee, niin se tarttuu joukkueessa siihen viimeiseenkin huoltajaan.

– Nämä häkkipäät tulevat tänne pelaamaan sydämensä kyllyydestä, eivätkä miettimään. Pohjoisen poika Jesse Puljujärvi parhaana esimerkkinä, Tamminen sanoo.

Paineet kasautuvat kapteenin niskaan

Suomen joukkue on mättänyt kisoissa urakalla maaleja. 15 tehopistettä kerännyt hyökkääjä Jesse Puljujärvi johtaa pistepörssiä ennen ketjukavereitaan Sebastian Ahoa ja Patrik Lainetta.

Prosentteina sanoisin, että asetelmat ovat meille 55-45.

Juhani Tamminen

Myös välierässä Suomen molemmat maalit alustanut joukkueen kapteeni Mikko Rantanen on noussut vihdoin omalle tasolleen.

– Tiedän omalta uraltani, että kapteenina paineet ovat hieman erilaiset. Rantanen on NHL-mies, ja hänessä ovat näkyneet nämä paineet. Nyt hän on päässyt takaisin varjosta.

– Se on myös hyvän joukkueen merkki, kun eri iltoina nousee esiin eri ratkaisijoita, Juhani Tamminen toteaa.

Suomi lievä mestarisuosikki

Loppuottelussa Suomea vastaan luistelee kisoissa ailahtelevasti pelannut Venäjä. Tamminen odottaa finaalista tasaväkistä vääntöä. Alkusarjassa Venäjä voitti Suomen maalein 6–4.

– Silloin olimme huonoja oman maalimme edessä. Ruotsia vastaan tämä alue oli korjattu, emme antaneet heille mitään mahdollisuuksia.

Kiekkolegenda uskoo, että maalivahdit nousevat finaalissa pääosiin.

– Kaapo Kähkösen pitää olla maalilla vähintään yhtä hyvä kuin Venäjän maalivahti on. Lisäksi yli- ja alivoimien pitää toimia.

– Sitten tulemmekin henkilökohtaisiin ratkaisuihin, joihin meiltä löytyy arsenaalia. Prosentteina sanoisin, että asetelmat ovat meille 55–45, Tamminen lupaa.