Pikkukengät ja talviautoilu eivät sovi yhteen – toppavaatteet, kännykkä ja kirves tarpeellisia matkavarusteita

Kiristyvä pakkanen voi pysäyttää autoilijan matkanteon. Kylmässä talvikelissä selviytyminen vaatii lämpimiä vaatteita ja toimivaa kännykkää. Kirves tai puukko kannattaa myös pakata mukaan.

Kotimaa
Autoliiton Oulun osaston puheenjohtaja Marko Laine.
Pekka Loukkola / Yle

Autoliiton Oulun osaston puheenjohtaja ja tiepalveluasiamies Marko Laine tietää odottaa puheluja, kun pakkasen kiristyy lähipäivinä.

– Hälytyksiä tulee sitä enemmän kun sää kylmenee. Auton nesteet jäätyvät tai loppuvat ja akusta loppuu virta. Siinäpä ne suurimmat syyt avunpyyntöihin, kertoo Laine.

Autoliiton suosituksen mukaan tärkeää on, että mukana on kaikille matkustajille lämmintä vaatetta ja toimiva, ladattu puhelin, jotta apua voidaan pyytää.

– Hyvä olisi olla irtoviltit sekä toppatakit ja -housut kaikille matkustajille. Pakkanen hyydyttää auton lisäksi ihmiset nopeasti. Sitten heti soittamaan apua numerosta 0200 8080. Sieltä koordinoidaan apua paikalle, kertoo Marko Laine.

Hyvä olisi olla irtoviltit sekä toppatakit ja -housut kaikille matkustajille.

Marko Laine

Autoilijoiden kannattaa varustautua pitempäänkin odotteluun. Avun tulo paikalle voi kestää jopa tunnin.

– Eivätkä heijastinliivit, kirves tai puukkokaan ole turhaa tavaraa autossa. Jos odotteluaika venyy, niin tien reunaan voi tehdä nuotion.

– Varakanisteri ja siihen polttoainetta, niin sekin auttaa. Tosin nykyautot ovat jo niin elektroniikkaa täynnä, että soita mieluummin apua paikalle, kun yrität itse korjata tai käynnistää autoa. Akku hyytyy yllättävän nopeasti, muistuttaa Autoliiton tiepalveluasiamies Marko Laine.