Cameron antaa ministereilleen vapaat kädet EU-äänestyksessä

Britannian ääministeri David Cameron aikoo antaa hallituksensa ministereille luvan kampanjoida niin EU:ssa pysymisen kuin EU:sta eroamisen puolesta tulevan kansanäänestyksen edellä.

Ulkomaat
David Cameron puhuu. Britannian pääministerillä on tummanharmaa puku, ruudukas kauluspaita, sinervä kravatti. Cameron seisoo puhujankorokkeen takana. Korokkeessa on Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna harmaalla pohjalla. Taustalla näkyy kaksi lippua, joista toinen saattaisi olla Britannian lippu ja toinen on EU:n lippu.
Britannian pääministeri aikoo antaa ministereilleen luvan kampanjoiden niin Britannian EU-jäsenyyden puolesta kuin sitä vastaankin tulevan kansanäänestyksen alla.Stephanie Lecocq / EPA

Britannian pääministeri David Cameron aikoo antaa hallituksensa ministereille vapaat kädet siinä, kampanjoivatko nämä EU:sta eroamisen vai unionissa pysymisen puolesta tulevan kansanäänestyksen edellä.

– Hallitus muodostaa selvän kannan, mutta yksittäisillä ministereillä on vapaus ottaa erilainen kanta ja pysyä hallituksessa, Cameron kertoi parlamentille.

Britannian media, muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun), kertoi Cameronin ilmoituksesta jo aiemmin tänään.

Cameronin tarkoituksena lienee välttää useiden EU-kriittisyydestään tunnettujen ministerin erot kansanäänestyksen takia.

Cameronin konservatiivipuolueessa on vahva EU-kriittinen siipi, ja jopa kolmannes Cameronin ministereistä on ilmaissut kriittisiä EU-näkemyksiä. Muun muassa työ- ja eläkeministeri Iain Duncan Smith tunnetaan tiukkana euroskeptikkona.

Cameron pyrkii neuvottelemaan uusiksi Britannian suhteet EU:hun, ennen kuin hän vie kysymyksen Britannian pysymisestä Euroopan unionissa kansanäänestykseen.

Cameron on sanonut, että hän haluaa Britannian pysyvän osana uudistettua EU:ta. Hän ei kuitenkaan sulje pois mitään vaihtoehtoja, jos ei saa neuvoteltua merkittäviä muutoksia Britannian EU-jäsenyyden sääntöihin.

Kansanäänestys on määrä järjestää viimeistään vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta on mahdollista, että se pidetään jo tänä vuonna.

Lähteet: Reuters