Susipelko kasvaa: "Tiedän hirvenmetsästäjiä, jotka ovat jättäneet menemättä metsään"

Metsästäjä on arjessaan melko avuton susien edessä. Riskiin varaudutaan tarkastamalla tuoreet havainnot netistä ja tiedottamalla jäljistä muille harrastajille. Susihavainnot voivat johtaa metsästysviikonlopun lykkäämiseen.

Kotimaa
Susi hakkuuaukealla
Pentti Kallinen / Yle

Kainuun metsissä viihtyvät sudet herättävät jatkuvasti keskustelua koiraharrastajien keskuudessa. Aihe koskettaa erityisesti metsästäjiä – riski on otettava joka kerta, kun koira lasketaan vapaaksi.

– Koirakuolemia on ollut syksyn aikana niin paljon, että jokainen metsästäjä tiedostaa, että metsässä voi käytännössä tapahtua mitä vaan, toteaa Kainuun kennelpiirin puheenjohtaja Jari Laine.

Laineen mukaan koirakuolemia on ollut kahtena viime vuonna erityisen paljon – suden uhreiksi on joutunut niin metsästyskoiria kuin tavallisia kotikoiriakin. Viime vuonna Kainuussa haettiin korvauksia valtiolta neljästätoista suden suuhun joutuneesta koirasta. Lukema on suurin viiteen vuoteen ja siitä puuttuvat vakuutetut koirat.

Oman koiran menettäminen pelottaa monia, ja siksi susiin varaudutaan tarkastamalla tuoreet susihavainnot Luonnonvarakeskuksen ylläpitämältä Riistahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta ennen metsään lähtemistä.

Palvelun tietoihin suhtaudutaan vakavasti, eikä esimerkiksi koetapahtumia järjestetä maastoissa, jossa tiedetään laumoja liikkuneen. Laumojen liikkuminen vaikuttaa myös varsinaiseen metsästämiseen.

– Tältäkin syksyltä tiedän hirvenmetsästäjiä, jotka ovat jättäneet menemättä metsään sen takia, että siellä alueella on ollut susihavaintoja vasta. Koiramiehet eivät luonnollisesti ole uskaltaneet koiria sinne laskea, ja metsästys on sitten jäänyt siltä viikonlopulta tekemättä ja he ovat jääneet odottamaan, että lauma kenties siirtyy toiselle alueelle.

Varmaan metsästäjien mielestä luvat ovat alakantissa, mutta siihen on tyydyttävä mitä on annettu.

Jari Laine

Myös metsästäjien välinen viidakkorumpu soi ahkerasti – metsässä havaituista jäljistä tiedotetaan nopeasti muulle porukalle.

– Kyllähän tieto parhaiten liikkuu niin, että metsästäjät kertovat toinen toisilleen, Laine sanoo.

Keinot ovat vähissä

Juuri muuta metsästäjät eivät voi harrastusarjessaan susien torjumiseksi tehdä. Ruotsissa yleisesti käytössä olevat koirille puettavat sähköliivit ovat herättäneet viime syksystä lähtien kiinnostusta myös Kainuussa.

– Sähköliivit ovat syksyllä yleistyneet Suomessa hieman, Laine uskoo.

Kainuun kennelpiirissä ollaan kuitenkin tyytyväisiä siihen, että tänä talvena häiritsevästi käyttäytyviä susia on mahdollista kaataa aiempaa enemmän.Jopa kolmannes susista on mahdollista kaataa Kainuussa.

Metsästys on sitten jäänyt siltä viikonlopulta tekemättä ja he ovat jääneet odottamaan, että lauma kenties siirtyy toiselle alueelle.

Jari Laine

Jari Laine uskoo, että se tuo metsästäjien ahdinkoon helpotusta, ja sudet alkavat karttaa ihmisen hajua.

– Viime vuosi oli pelinavaus ja tämä vuosi sitten toinen. Uskon, että tilanne alkaa helpottamaan, kun sudet muuttuvat metsästämisen kautta aremmaksi ihmisen hajua kohtaan.

Kainuun kennelpiirissä toivotaankin, että linja säilyy lupien kannalta samana myös jatkossa, ja susia voidaan karsia luvanvaraisesti myös muualla kuin poronhoitoalueella.

– Varmaan metsästäjien mielestä luvat ovat alakantissa, mutta siihen on tyydyttävä mitä on annettu. Tämä on hyvä alku. Toivotaan, että metsästäjät eivät sitten itse hölmöile lupien kanssa, ja ei jää sitä kautta luvat saamatta, Laine arvioi.

Tarkennus 8.1.2015 klo 8.41 Jari Laine puhuu Kainuun koiravahingoista, ei koko Suomen.