1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Upea valoilmiö taivaalla sai kuvaajat villiintymään – lähetä meille kuvasi

Taivaalle katsoneet ovat saattaneet hieraista tiistaina silmiään, kun aurinkoja on näyttänyt olevan kolme. Kyse on haloilmiöstä, joka on näkynyt Etelä-Suomessa poikkeuksellisen komeasti. Yle kerää lukijoiden halokuvia. Voit lähettää kuvasi jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Kuva: Asko Hauta-aho

Upea haloilmiö on ihastuttanut tiistaina Etelä-Suomessa. Kymmenet ihmiset ovat jakaneet Lahdessa ja lähikunnissa ottamiaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Tiina Koistinen kuvasi valoilmiön Lahden Kujalassa.

– Ilmiö näkyi tarkkana ja kirkkaana niin kauan kuin viihdyin sitä katselemassa. Noin täydellistä ja isoa haloa en ole omin silmin ikinä ennen nähnyt. Kerrankin osuin oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan puhelimeni kanssa, hän sanoo.

Tiina Koistiselle kerta oli ensimmäinen, kun hän näki näin voimakkaan valo-ilmiön. Kuva: Tiina Koistinen
Riku Pasanen ihaili haloa omalta parvekkeeltaan. Kuva: Riku Pasanen

Myös lahtelainen Riku Pasanen otti kuvan halosta omalta parvekkeeltaan Lahden keskustan tuntumasta. Hänelle haloilmiön bongaaminen ei ole mitenkään arkipäivää. Hän on viimeksi nähnyt vastaavan valoilmiön taivaalla lapsena.

Yle Luontoillan tuottaja Asko Hauta-aho ihaili haloa Villähteellä.

Noin täydellistä ja isoa haloa en ole omin silmin ikinä ennen nähnyt.

Tiina Koistinen

– Halo on näkynyt toista tuntia. Se vaihtelee hieman sen mukaan, miten pilvet kulkevat. Vartissa samalle paikalle pysähtyi viisi tai kuusi kuvaajaa, hän kertoo.

– Halo on poikkeuksellisen voimakas. En ole ikinä ennen nähnyt näin voimakasta, vaikka olen kuvannut haloja ennenkin.

"Yleisempiä kuin sateenkaaret, mutta vähemmän tunnettuja"

Tähtitieteellisen yhdistyksen Lahden Ursan tiedottaja Marko Kämäräinen ihasteli ilmiötä Lahden kauppatorilla.

– Ei se ihan tyypillisin halo ole.

Marjatta Saaren halokuva on Lahdesta, Alasenjärven pohjoisrannalta. Pakkasta oli kuvaushetkellä 17 astetta. Hän kuvasi valoilmiön kello 12, mutta halo näkyi taivaalla vielä kahden tunnin kuluttua kuvan ottamisesta. – En ole koskaan nähnyt samanlaista. Valoisuus kiinnitti huomioni, hän kertoo. Kuva: Marjatta Saari

Haloja on tunnistettu useita kymmeniä erilaisia. Nyt nähdyssä haloilmiössä oli aurigonpilari keskellä ylöspäin ja valokaaret vasemmalla sekä oikealla laidalla.

Tyypillinen halo on 22 asteen kaari. Halot syntyvät, kun yläilmakehässä on viileää ja auringon tai kuun valo taittuu jääkiteisiin.

– Halot ovat yleisempiä kuin sateenkaaret, mutta vähemmän tunnettuja. Viime vuosina ihmiset ovat oppineet tunnistamaan haloja, koska niistä jaetaan paljon kuvia verkossa.

Kämäräinen kannustaa ehdottomasti kuvaamaan valoilmiöitä, sillä toimimalla näin voi saada mainetta ja kunniaa: jos Suomessa bongataan ennen näkemätön halo, se nimetään löytäjänsä mukaan.

– Kaikista himmeimmät halot, jotka eivät ehkä edes näy kunnolla eivätkä ole mitenkään hienoja, ne voivat olla uusia haloja.

Asko Hauta-ahon kuvassa näkyy halon sivukaari. Kuva: Asko Hauta-aho

Varo katsomasta aurinkoon

Haloja näkyy ympäri vuoden. Tähtiharrastaja Kämäräinen on kuvannut niitä myös kesällä. Ihanteellinen ilma bongata ja kuvata haloja on kuitenkin selkeä pakkassää.

Ihmiset ovat oppineet tunnistamaan haloja, koska niistä jaetaan paljon kuvia verkossa.

Marko Kämäräinen

– Mutta muista, ettei kannata tuijotella aurinkoon kauhean kauaa. Eikä kameraa saa suunnata suoraan aurinkoon, koska kenno voi vaurioitua.

Halojen näkyminen on Kämäräisen mukaan melko paikallista. Esimerkiksi nyt Etelä-Suomessa nähtyä haloa tuskin nähtiin Lapissa.

Jos bongaat ja kuvaat halon, jonka arvioisit olevan mahdollisesti harvinainen, Kämäräinen kannustaa lähettämään kuvan arvioitavaksi Ursalle. Tähtitieteellinen yhdistys auttaa tunnistamaan, onko kyseessä poikkeuksellinen valo-ilmiö vai jo tunnistettu.

Lähetä meille kuva

Voit lähettää meille halokuvasi allaolevalla lomakkeella tai sähköpostilla yle.uutiset@yle.fi. Keräämme myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ylehalo jaettuja kuvia.

Lähettämällä kuvan Ylelle annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa joukkoistuksen yhteydessä. Lue tarkemmat kuvajoukkoistusten pelisäännöt.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.