Pois heitetty joulukuusi ei ole roska: Espoossa kuusista jalostetaan biokaasua ja multaa

Kun lapsi kysyy, mihin joulukuusi viedään joulun jälkeen, helppo vastaus on jätekatos. Todellinen vastaus on kuitenkin paljon monimutkaisempi.

Kotimaa
Joulukuuset odottavat viimeistä tuomiotaan Espoon Ämmässuolla. Kuusista syntyy haketta, joka on kompostoinnille välttämätön tukiaine.
Joulukuuset odottavat viimeistä tuomiotaan Espoon Ämmässuolla. Kuusista syntyy haketta, joka on kompostoinnille välttämätön tukiaine.Vesa Marttinen / Yle

Pääkaupunkiseudulla joulukuuset suositellaan käytön jälkeen jättämään jätekatokseen. Sieltä kuuset kulkevat jäteautojen kyydissä biojätteen mukana Espooseen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kompostointilaitokselle.

Kompostointilaitoksella tavallista biojätettä käsitellään murskainten, seulojien, sekoittimien ja kuljettimien avulla moniportaisen prosessin läpi. Tähän prosessiin kuuset eivät kuitenkaan joudu: ne poimitaan alkuvaiheessa koneellisesti pois biojätteen seasta.

– Kuuset häiritsisivät esikäsittelyprosessia. Niiden poistamisesta tulee vähän lisätyötä, mutta se tehdään, jotta asiakkaalle kokonaisuus olisi mahdollisimman helppo, sanoo biojätteen käsittelyn toimintovastaava Christoph Gareis.

Tärkeä osa kompostointia

Linjalta sivuun poimitut kuuset kootaan isoksi kasaksi. Kun kasassa on tarpeeksi kuusia, ne murskataan pieniksi, noin kymmenen sentin kokoisiksi palasiksi. Syntyy haketta, joka on kompostoinnille välttämätön tukiaine.

– Kompostoinnissa on tärkeää, että materiaali on suhteellisen kuivaa ja kuohkeaa, jotta mikrobiologinen prosessi toimii oikein. Koska pelkkä biojäte on aika märkää, siihen joudutaan joka tapauksessa lisäämään kuivempaa ja karkeampaa tavaraa sekaan. Se on osittain ihan risu- ja puuhaketta. Haketettu joulukuusi on tähän sopivaa tavaraa, Gareis kertoo.

Lopputuote: biokaasua ja multaa

Joulukuusista saatu hake on kuitenkin vain murto-osa laitoksella käytettävästä kokonaismäärästä. Tukiainetta käytetään vuosittain noin 2000–3000 tonnia, kun kuusista saatava määrä on noin sata tonnia.

Ämmässuon kompostointilaitoksella käsiteltävästä biojätteestä valtaosa käytetään biokaasutuotantoon.

– Noin 70 prosenttia menee biokaasutuotantoon, ja sekin palautuu lopulta multatuotantoon. Biokaasun tuotantoon käytetään hienoa biojätejaetta, joka tulee prosessin jälkeen takaisin esikäsittelyhalliin, jossa se sekoitetaan karkean biojätteen ja tukiaineen kanssa ja käytetään edelleen multatuotantoon.