Koe uusi yle.fi

Lahtelainen Viking Malt ostaa Carlsbergin tytäryhtiön

Kauppa tekee lahtelaisyrityksestä Euroopan viidenneksi suurimman mallastamon. Tanskalaisesta panimojätistä tulee yrityksen pääasiakas.

talous
Maltaiden liuotus menossa likoaltaassa.YLE / Juha-Petri Koponen

Lahtelainen Viking Malt laajenee Tanskaan ja Puolaan. Tanskalainen Carlsberg myy tytäryhtiönsä Danish Malting Groupin lahtelaisyhtiölle. Osapuolet ovat sopineet samalla raaka-aineiden toimittamisesta Carlsbergin panimoille. Toteutuakseen yrityskauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Danish Malting Groupilla on yksi mallastamo Tanskassa ja kaksi Puolassa. Viking Maltin mallastamot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa.

Yrityskaupan toteuduttua Viking Malt on kapasiteetiltaan Euroopan mallastamoyrityksistä sijalla 5 ja maailmanlaajuisesti sijalla 9. Tällä hetkellä Viking Malt on Euroopan listalla 7. ja maailman 11. Yhtiön tuotantomäärä olisi kaupan jälkeen 590.000 tonnia vuosittain.

– Tämä on iso hyppäys liiketoimintaamme, sanoo Viking Malt groupin toimitusjohtaja Antti Orkola.

Tämä on iso hyppäys liiketoimintaamme.

Antti Orkola

– Yrityskauppa tuo uskottavuutta ja täydentää meidän erikoismaltaiden liiketoimintaa.

Raaka-aineiden toimitussopimuksen mukaan Viking Malt toimittaa Carlsbergille mallasta Viking Maltin omistukseen siirtyviltä tehtailta. Carlsberg olisi siten Viking Maltin pääasiakas. Tähän asti Viking Malt on ollut pieni toimija Tanskassa. Baltian maissa yhtiöiden yhteinen markkinaosuus on suurempi.

Orkola iloitsee osaamisesta, jonka yrityskauppa tuo tullessaan.

– Danish Malting Group on pystynyt kehittämään tehokkaasti mallastamoitaan. He ovat onnistuneet pienentämään esimerkiksi energiankulutustaan.

Viking Maltin henkilöstömäärä on 140. Danish Malting Groupilla on 90 työntekijää.