1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskuksissa sandaalit vaihtuneet lenkkareihin – talvikengistä huutava pula

Pakkanen pitää monissa vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat sisällä. Syynä ei ole ainoastaan kylmyys, vaan se, ettei kaikilla ole kunnon pakkasvarusteita. Erityisesti talvikengille olisi tarvetta.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Monissa vastaanottokeskuksissa otettaisiin mielellään vastaan erityisesti talvikenkiä ja miesten talvivaatteita. Esimerkiksi Saarijärvellä vastaanottokeskuksen johtajan Tomi Kuosmasen mukaan pakkasen kiristyttyä sandaalit ovat vaihtuneet lenkkareiksi.

Suomalaiset miehet tuppaavat käyttämään kengät aika loppuun.

Koordinaattori Miska Keskinen

– Aika harvalla on sellaiset kuin meidän mielestä on asialliset talvikengät.

Pansion vastaanottokeskuksessa Turussa jaetaan toive talvikenkälahjoituksista. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Miska Keskinen myöntää, että miesten kengistä on oikeastaan koko ajan ollut pula.

– Suomalaiset miehet tuppaavat käyttämään kengät aika loppuun, eikä etenkään talvikenkiä ole juuri saatu. Pulaa on myös miesten pienikokoisista talvivaatteista: ällää isommat koot ovat meidän näkökulmasta turhia.

Villasukkien käyttöä ei ymmärretä

Pukeutumiseen liittyy myös kulttuurieroja. Turun vastaanottokeskukseen on lahjoitettu isot määrät villapaitoja ja -sukkia, joita on edelleen jakamatta, koska niitä ei osata käyttää.

Edelleen miehet kävelevät avojaloin, läpsyttimissä tai kengissä ilman sukkia.

Koordinaattori Miska Keskinen

Siitäkään huolimatta, että Keskinen itse kulkee esimerkkinä villasukat jalassa.

– Edelleen miehet kävelevät avojaloin, läpsyttimissä tai kengissä ilman sukkia. He kyselevät kovasti vain takkien perään. Kerrospukeutuminen on heille käsitteenä ihan outo, me vapaaehtoiset teemme koko ajan sen eteen neuvontatyötä.

Lämpimien varusteiden puutteesta huolimatta pakkanen on turvapaikanhakijoiden keskuudessa otettu varsin positiivisesti vastaan, vaikka Tomi Kuosmasen mukaan kylmän ilman hengittäminen on ollut monille varsin shokeeraava kokemus.

– He ovat nähneet silti myös myönteisiä puolia asiassa: he ovat kokeneet jotain uutta elämässä.

Takkeja nuorille miehille, haalareita lapsille

Vastaanottokeskukset toivovat edelleen täydennystä talvivarusteisiin.

Kenkien lisäksi esimerkiksi Saarijärvellä tarvetta olisi nuorten miesten talvivaatteille ja lasten talvihaalareille, Keuruun noin 600 hengen vastaanottokeskukseen toivottaisiin talvivaatteita kaikenikäisille.

Varsinais-Suomessa ei ole juuri tällä hetkellä tarvetta lasten talvivaatteille ja -kengille, niitä on jopa varastossa. Ylipäätään vaatteita on Turun seudulla Keskisen mukaan lahjoitettu syksyn mittaan valtavasti.

– Kiitos niistä, ne ovat nyt käytössä. Ne, mitkä eivät vastaanottokeskustoimintaan soveltuneet, on lähetetty pakolaisten puolivälimatkaan Balkanille vaatetusoperaatioon.

Tomi Kuosmasta haastatteli Päivi Kupla ja Miska Keskistä Sannimari Lehtilä.