Antaako Sipilä kotinsa turvapaikanhakijoille? SPR: Ei riitä, että tarjouksen tekee mediassa

Pääministeri Juha Sipilä kertoi syyskuussa tarjoavansa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoille vuodenvaihteessa. Myös kokoomuksen Arto Satonen on tarjonnut majoitusta pakolaisille. Toistaiseksi tarjoukseen ei ole tartuttu, Satonen sanoo.

turvapaikanhakijat
Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläVesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) syyskuinen tarjous siitä, että hän on valmis antamaan Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi, on yhä voimassa, kerrotaan pääministerin esikunnasta.

Syksyllä annettu tarjous on edelleen voimassa.

Riina Nevamäki

Sipilä julkisti tarjouksensa näyttävästi Ylen Ykkösaamussasyyskuun alussa. Sipilä kertoi suorassa televisiohaastattelussa, että hänen Kempeleen-kotinsa vapautuisi vuodenvaihteessa ja se annettaisiin tuolloin turvapaikanhakijoille.

Sipilä halusi tuolla eleellä rohkaista jokaista suomalaista avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille.

– Syksyllä annettu tarjous on edelleen voimassa, Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki sanoo nyt. Hänen mukaansa asiasta ei ole kerrottavissa tämän tarkempia yksityiskohtia, koska pääministeri on vielä lomalla. Sipilä palaa lomaltaan ensi viikolla.

Nevamäki ei kommentoi esimerkiksi sitä, asuuko Sipilän kodissa jo turvapaikanhakijoita vai ei.

SPR: Tiedossa ei ole, että asuntoa olisi tarjottu

Suomen Punaisen Ristin Oulun-piirin hallintojohtajalla Ari Haarasella ei ole tietoa siitä, että Sipilä tai kukaan muukaan yksityishenkilö olisi tehnyt ainakaan SPR:lle vastaavaa konkreettista tarjousta. Haaranen vastaa työssään SPR:n ylläpitämistä vastaanottokeskuksista Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla.

Hän toteaa, että SPR:llä on joitakin turvapaikanhakijoita yksityismajoituksissa, mutta noissa tapauksissa majoittajana on yleensä ollut seurustelukumppani tai perhe, joka on asunut Suomessa jo valmiiksi.

– Minun tiedossani ei ole, että joku olisi tarjonnut asuntoaan meidän yksiköillemme.

– En tiedä, kuinka Sipilä tämän ajattelee – riittääkö se, että hän on tehnyt tarjouksen julkisesti. Kyllä tämän pitäisi edetä niin, että Sipilä tai joku hänen esikunnastaan ottaisi yhteyttä meihin päin. En ala etsiä perhettä sen perusteella, että asia on ollut esillä mediassa, Haaranen sanoo.

Maahanmuuttoviraston viestinnästä puolestaan kerrotaan, että Oulussa toimii myös valtion vastaanottokeskus. Jos turvapaikanhakijoita majoitetaan yksityisesti, kyseessä on kunkin vastaanottokeskuksen ja yksityismajoittajan, tässä tapauksessa Sipilän, välinen asia, virastosta todetaan.

Arto Satonen: Omalta osaltani tarjous on voimassa

Sipilä ei ollut syksyllä ainoa poliitikko, joka sanoi julkisesti aikovansa tarjota kotiaan turvapaikanhakijoille tai pakolaisille. Esimerkiksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen totesi Aamulehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hän aikoo majoittaa Punkalaitumelta sellaisen pakolaisen, joka on jo saanut luvan jäädä Suomeen.

Pakolaisen Satonen majoittaisi lomaosakkeeseensa, joka sijaitsee Ellivuoressa Sastamalassa.

Olen informoinut [kunnan viranomaisia], että tällainen on käytettävissä. Voi olla, että asia ratkeaa tulevan kevään aikana.

Arto Satonen

Satonen sanoo Ylelle, että myös hänen tarjouksensa on edelleen voimassa, mutta toistaiseksi kukaan ei ole tarttunut siihen.

– Olen informoinut [kunnan viranomaisia ja vastaanottokeskusväkeä], että tällainen on käytettävissä.

– Voi olla, että asia ratkeaa tulevan kevään aikana, hän arvioi.

Satosen mukaan lomaosakkeessa voisi asua oleskeluluvan saanut perhe, vaikkapa yhden vuoden ajan.

– Tässä lähellä ei ole kouluja eikä päiväkoteja. Voi olla, että kunnan kannalta on järkevämpää majoittaa perheitä lähemmäs niitä. En tiedä, onko tarjoukselleni käyttöä, mutta omalta osaltani se on edelleen voimassa.

Satonen sanoo, ettei kuitenkaan majoittaisi kotiinsa turvapaikanhakijaa eli sellaista, jolle ei ainakaan vielä ole myönnetty turvapaikkaa Suomesta.

– Pidän tärkeänä, että vastaanottokeskuksissa käydään läpi se, kenellä on oikeus turvapaikkaan ja kenellä ei, hän perustelee.