Poliisi: Kansalaiset pelkäävät enemmän katupartioita kuin maahanmuuttajia

Kemistä liikkeelle lähtenyt maahanmuuttovastainen katupartiointi herättää poliisin mukaan kansalaisissa enemmän huolta kuin maahanmuuttajien suuri määrä.

Kotimaa
Ihmisiä kadulla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisin mukaan kemiläisissä turvattomuuden tunnetta herättävät pikemminkin maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -ryhmän katupartiot kuin turvapaikanhakijoiden suuri määrä.

Kemin poliisilaitoksella päivittäistoiminnasta vastaava komisario Eero Vänskä toteaa, että tähän viittaavaa palautetta on tullut kansalaisilta epävirallisissa yhteyksissä.

– Odinin sotureiden toiminnasta ei ole ollut ilmoituksia poliisille, mutta olemme muuten saaneet kaupunkilaisilta viitteitä, että soturit herättävät pelkoa etenkin naisissa, sanoo Vänskä.

Soldiers of Odinin perustajajäseniin kuuluva Mika Ranta pitää pelkoa turhana.

– Ne ovat ennakkoluuloja. Meitä ei tarvitse pelätä, Ranta sanoo.

Kemissä katupartiointi alkoi viime syksynä, kun Odinin sotureiksi itseään nimittävät miesporukat alkoivat liikkua pitkin kaupunkia omien sanojensa mukaan turvaamassa kantasuomalaisten arkea.

Poliisille ei ole tehty ilmoituksia

Sittemmin vastaava toiminta on laajentunut muuallekin. Ryhmittymän nettisivujen mukaan toimintaa on 19 paikkakunnalla. Viimeksi Soldiers of Odin -ryhmän katupartioita perustettiin Joensuuhun.

Kemissä katupartioinnista ei ole tehty poliisille yhtään virallista ilmoitusta eikä poliisia ole kutsuttu hätiin partiointiin liittyen. Vänskän mukaan eri yhteyksissä tavatut ryhmän jäsenet ovat päinvastoin valitelleet, että heidän ei ole tarvinnut puuttua mihinkään.

Tämän vahvistaa myös Ranta.

Poliisylijohtaja Seppo Kolehmainen otti tiistaina kantaa partiointiin muistuttaen, että se ei anna ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua muiden ihmisten tekemisiin.