Matti Salminen huutaa kunnon bassojen perään – baritonit rynnistivät Lappeenrannan finaaliin

Lappeenrannan laulukilpailun finaalissa kilpailee huomenna loppiaisena neljä naista ja viisi miestä. Kaikki miehet ovat baritoneja.

Matti Salminen Kuva: Yle

Lappeenrannan laulukilpailun tuomaristossa istuva basso Matti Salminen on tyytyväinen mieslaulajien kilpailusuorituksista. Hän on etsinyt kollegoineen nuorten joukosta kunnon miesääniä vuosikausia.

– Nyt on löytynyt lupaavia äänimateriaaleja. Välierässä ja alkukilpailussakin oli kypsiä suorituksia, eikä yksinomaan äänellisesti vaan myös ajatuksellisesti, Salminen iloitsee.

Toisaalta kuningasbasso huomauttaa, ettei markkinoille vieläkään ole löytynyt riittävästi todellisia bassoja. Lupaavimpana nuorena suomalaisbassona hän pitää Markus Suihkosta, joka voitti kesällä Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa. Lappeenrannan finaalissa laulaa puolestaan neljä baritonia ja yksi bassobaritoni eli basson ja baritonin väliin mahtuva ääniala.

– Baritoni on yleisin äänityyppi, mikä tarkoittaa maailmanlaajuista, huomattavan rajua kilpailua työpaikoista. Tummemmanpuoleisella bassoalueella tarve on huomattavasti suurempi.

Ei enää tönkköjä esityksiä

Salmisen mielestä jokaisella kilpailijalla on vielä paljon parannettavaa. Hän aikoo muistuttaa palautteissaan erityisesti tekstin merkityksestä.

– Yksi suurimmista helmasynneistä, varsinkin naislaulajilla, on epäselvä teksti. Jos yleisöön ei saa tekstin kautta kontaktia, niin koko tulkinta menee harakoille. Nuorten baritonien kohdalla on iloks' ja riemuks' todettava, että siellä ollaan huomattavasti pidemmällä tällä sektorilla.

Salminen on tyytyväinen siitä, että ajan henki näkyy joidenkin laulajien kehonkielessä. Kroppaa uskalletaan käyttää nyt tulkinnan apuna.

– Enää ei ole niitä vanhoja klassisia lauluesityksiä, joissa seistään jalat harallaan kuin tönkkö ja sitten yritetään. Tänä päivänä on jo ihan selkeästi body languagea mukana, ja se on erittäin miellyttävää.

Miesvoittoinen finaali viimeksi 2002

Vielä välierissä näytti siltä, että lähihistoria toistaa itseään. Finaalipaikasta taisteli yhdeksän naista ja kuusi miestä. Suhdeluku muistutti erehdyttävästi 2000-luvun loppukilpailuja, joissa oli laulanut yhteensä 33 naista ja 21 miestä.

Tämänvuotisen kilpailun mieslaulajien tasoa on hehkutettu. Yhdeksästä välierässä laulaneesta naisesta vain neljä valittiin finaaliin, kun taas kuudesta miehestä viisi pääsi kilpailemaan voitosta. Viimeksi Lappeenrannan loppukilpailuun valittiin enemmän miehiä kuin naisia vuonna 2002.

– Voisi kuvitella että miehiäkin on aina ollut, sillä materiaalia tässä maassa on. Mutta nyt on jostain syystä jopa pieni kasa miesääniä löytynyt.