1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylivieska sai hetkellisesti synkän leiman – poliisin tiedottamislinja perättömästä raiskauksesta saa kritiikkiä

Ylivieska nousi hetkellisesti uutisotsikoihin perättömäksi osoittautuneen raiskausjutun takia. Tapaus leimasi myös kaupungissa asuvia afrikkalaisia. Lisäksi poliisia on arvosteltu tapauksen tiedottamisesta.

Kotimaan uutiset
Siviilipoliisiauton kyltti.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ylivieskan kaupunginhallituksen jäsenen Päivi Jaakolan mielestä joulun ajan tapahtumat ovat leimanneet Ylivieskaa kansallisesti ja tulehduttaneet paikallista ilmapiiriä.

Tapaninpäivänä poliisille tehty perätön ilmianto kahden tummaihoisen miehen tekemästä raiskauksesta osoittautui perättömäksi. Lisäksi aiemmin Raudaskylän kristilliseen opistoon tehty polttopulloisku löi oman leimansa rauhallisena tunnetun kaupungin imagoon.

Ylivieskan seudulla asuvat afrikkalaiset jättivät joulun jälkeen vetoomuksen turvallisuutensa puolesta Ylivieskan poliisille, kaupunginhallitukselle ja medialle. Perättömässä ilmiannossa viitattiin ihonvariin, minkä jälkeen afrikkalaiset ovat kokeneet vihamielistä suhtautumista.

Pelko ilmenee pitkälti sosiaalisessa mediassa.

Päivi Jaakola

– Uskon siihen, mitä vetoomuksessa sanotaan. Maahanmuuttajat ovat kokeneet rasismia, nimittelyä ja jopa väkivallalla uhkailua, mikä on väärin ja tuomittavaa, Päivi Jaakola sanoo.

Pelko horjuttaa nettikäyttäytymistä

Vetoomuksen jättäneet afrikkalaiset eivät halua tulla julkisuuteen, mutta Päivi Jaakola on keskustellut heidän kanssaan. Vetoomuksessa todetaan, ettei afrikkalaisilla tähän asti ole ollut mitään ongelmia.

– He haluavat vetoomuksella, että keskustelua käydään laajemminkin. Hänen mukaansa Ylivieskassa on ollut hyvä ilmapiiri, eikä rasismi ole mitenkään ollut hallitsevaa.

– Pelko ilmenee pitkälti sosiaalisessa mediassa. Opetamme lapsillemme, miten netissä pitää käyttäytyä. Meillä aikuisilla rajat tahtovat olla hyvin häilyvät ja siellä on jopa väkivallalla uhkailua, mitä ei saisi tapahtua, Päivi Jaakola sanoo.

Me puolueena jouduimme täysin poliisin harhauttamaksi.

Tarmo Hirvelä

Päivi Jaakolan mielestä Tapaninpäivän tapahtuma aiheutti suuren tunnemyrskyn, jonka myötä kaupungin kaduilla tapahtui myös rasistista häirintää.

– Nyt se on ilmeisesti jo hiukan rauhoittunut vetoomuksen ja mediajulkisuuden myötä, ja myös sen takia, että rikosilmoitus raiskauksesta oli perätön.

Perussuomalaisia harhautettiin

Ylivieskan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, Perussuomalaisten Tarmo Hirvelä on tuohtunut poliisin tavasta toimia raiskauskohun yhteydessä.

– Me puolueena jouduimme täysin poliisin harhauttamaksi. On käsittämätöntä, että poliisi antaa asiasta lausunnon ennen kuin rikostutkimus on viety riittävän pitkälle.

Perussuomalaiset tekivät Tapaninpäivänä esille nousseesta raiskauskohusta poliisin antamien tietojen perusteella julkilausuman, joka ehdittiin julkaista ylivieskalaisessa Kymppisanomissa.

Tulee hieman varoa, millä tavalla asioita julkistetaan.

Päivi Jaakola

– On kuitenkin hyvä, että raiskausta ei tapahtunut. Mutta tässä tapauksessa ääripäät lähtivät leimaamaan viattomia ihmisiä.

– Perättömän ilmiannon tekijän on tultava esiin ja asia on tutkittava, Tarmo Hirvelä vaatii.

Myös Päivi Jaakola kritisoi tapauksesta tiedottamista ja sanoo, että kyseessä on ollut viestintäongelma.

– Kun asia on koko Suomessa tulehdusherkkä, niin tulee hieman varoa, millä tavalla asioita julkistetaan. Tämä tuli aika varmana tietona heti suoraan ja sitten siinä oli pari päivää aikaa ihmisillä miettiä. Sitten tulee taas täysin varmana tietona, suunnilleen yhdellä lauseella todetaan, että ilmoitus oli perätön, Päivi Jaakola sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että poliisitutkinnassa asiaan saadaan lisätietoja.

Peruspoliisitoimintaa ja tiedottamista 

Perättömäksi osoittautuneen raiskaustapauksen tutkinnanjohtaja, ylikomisario Veijo Alavaikko korostaa, että tapauksessa on ollut kyse normaalista peruspoliisitoiminnasta ja siihen liittyvästä perustiedottamisesta.

Meillä oli sillä hetkellä syytä epäillä, että raiskaus on todella tapahtunut.

Veijo Alavaikko

– Se täytyy tapahtua kohtalaisen nopeasti ja siinä täytyy tukeutua uskottaviin asioihin, Veijo Alavaikko kertoo jutun ensitapahtumista.

Alavaikon mukaan ensimmäinen tiedote tehtiin sen hetkisen tiedon perusteella.

– Meillä oli sillä hetkellä syytä epäillä, että raiskaus on todella tapahtunut. Myöhemmissä, aika laajoissakin tutkimuksissa paljastui, ettei se pitänyt paikkaansa ja siitä tiedotettiin välittömästi, Veijo Alavaikko korostaa.

Poliisi tutkii parhaillaan perätöntä ilmiantoa.

Lue seuraavaksi