Koe uusi yle.fi

Anja on kulkenut vuosikaupalla kahden kalenterin tahtiin – kiireitä piisaa eläkkeelläkin

Kokouksia, tapaamisia, tanssiharjoituksia, ohjaustöitä, järjestön muistamisen vienti. Kuka vielä väittää, että eläkkeellä on tyhjää, tylsää tai tekemisen puutetta? Menojen merkitsemisessä perinteinen kalenteri on luottokaveri.

ilmiöt
Kokkolalainen eläkeläinen Anja Auvinen selailee kalenteriaan keittiön pöydän äärellä.
Juha Kemppainen / Yle

Kokkolalaisella Anja Auvisella riittää kiireitä, vaikka ikää napsahtaa mittariin tänä vuonna kahdeksankymmentä vuotta. Ikiliikkuja on omistanut likipitäen koko elämänsä erilaisille järjestötöille. Hän myöntää, että kalenterimerkinnät ovat hiukkasen vähentyneet eläköitymisen myötä. Edelleen kalenteria selatessa, siellä vilahtelee tapaamisia, kokouksia, muistamisia ja muita muistettavia asioita.

– Nämä pienet lätyskät ovat kaikista parhaimpia ja varsinkin kierrekantisina. En oikein tykkää näistä isoista, vaikka nyt sellaisen otinkin käyttööni.

Anja Auvinen

Anja kantaa ison lastin kalentereita pöytään.

– Näitä löytyy kahdeltakymmeneltä vuodelta, hän kertoo.

Teatteri, tanssi ja urheilu, ovat olleet hänellä aina lähellä sydäntä. Tänä päivänä Auvinen vaikuttaa lähinnä eläkeläisten rivistössä.

– Tammikuussa tulee täyteen tarkalleen 70 vuotta, kun olen saanut ensimmäisen jäsenkirjani TUL:lta.

Kalenterin valintaan vaikuttaa yleensä koko

Uusi kalenteri on aina toivottu ja tarpeellinen. Sitähän tarvitaan jo edellisvuoden puolella.

– Vuotta aiemmin tulee ensimmäiset merkinnät. Valtakunnalliset tapahtumat ovat niin säännölliset. Saattaapa joku merkintä tulla jo kahta vuottakin aiemmin.

Kirjakaupassa pyörähtäminen paljastaa, että Anja on tottunut kalentereitaan valitsemaan. Koko ratkaisee, vaikka nyt on isoon päädytty.

Kierrekantaisia kalentereita pöydällä, kalenterit täynnä merkintöjä.
Juha Kemppainen Yle

– Nämä pienet lätyskät ovat kaikista parhaimpia ja varsinkin kierrekantisina. En oikein tykkää näistä isoista, vaikka nyt sellaisen otinkin käyttööni.

Vuotta aiemmin tulee ensimmäiset merkinnät. Valtakunnalliset tapahtumat ovat niin säännölliset. Saattaapa joku merkintä tulla jo kahta vuottakin aiemmin.

Anja Auvinen

Kännykkäkalenteriin siirtyminen ei ole edes harkittavissa oleva vaihtoehto.

– Ei missään nimessä. Minä en taltioi mitään kännykkään, muuta kuin puhelinluettelon. Tietokoneellakin otan sähköpostiviestit vastaan, mutta en lähetä niitä, puuskahtaa Auvinen perinteistä paperikalenteriaan plaratessaan.

Ihan kaikkia merkintöjä ei kalenteriin laiteta.

- Muistia on hyvä treenata välillä ilman muistiinpanoja, hän vinkkaa.