Vesi turmeli arvokasta kokoelmaa – Poliisimuseo viikkoja kiinni

Poliisimuseon vanhimmat esineet kastuivat ilmastointilaitteen vian vuoksi. Ovet pysyvät kiinni kuivauksen ja vaurioiden korjaamisen ajan.

kulttuuri
Poliisimerkkejä kuivumassa pöydällä.
Petri Aaltonen / Yle

Poliisimuseon tutkija Maritta Jokiniemi sai varhain tiistaiaamuna ikävän puhelun. Museon kanssa samassa rakennuksessa toimivasta Poliisiammattikorkeakoulusta soitettiin, että Jokiniemen työpaikalla on saatunut vesivahinko.

– Tulin paikalle ja huomasin, että vettä oli valunut ilmastointilaitteista lattialle ja esineiden päälle. Vettä oli vähän kaikkialla, Jokiniemi kertoo.

– Pahin kohta on tuossa näyttelyn alkutilassa, jossa oli myös meidän vanhimmat näyttelyesineet. Tässä on lastulevystä tehtyä vitriinirakennelmaa, jonka päälle on tullut vettä.

Vesilammikko poliisiauton alla.
Vesi valui ilmastointilaitteista lattialle ja esineiden päälle.Petri Aaltonen / Yle

Nyt sattunut vahinko oli jo kolmas vuonna 2008 Tampereen Hervannassa avatunPoliisimuseon (siirryt toiseen palveluun)historiassa. Tällä kertaa vesi kasteli muun muassa museon vanhimman esineen, 1700-luvun lopulta peräisin olevan ratsupoliisin merkinantotorven.

Myös toistasataa vuotta vanha nahkainen miekkailun suojaliivii kastui. Vaurioitunut arvoesine lähetettiin välittömästi konservointiin.

Vesi kasteli myös vanhoja negatiiveja, joita museon väki kuivatteli tiistai-iltapäivällä silkkipaperin päällä.

Pahvilaatikoita ja kuivainimuri av-varastossa.
Esineistöä joudutaan kuivaamaan ennen museon avaamista yleisölle.Petri Aaltonen / Yle

– Ne ovat kostuneet ja kyllä niihin vesiläikät jää. Mutta eivät nämä onneksi ihan vedessä ole lionneet, kertoi museon intendentti Aimo Aitasalo.

– Meillä on 8 000 esinettä kokoelmissa. Ja ne kaikki ovat tietysti arvokkaita.

Vesivahinko sulkee Poliisimuseon ainakin muutamaksi viikoksi. Sen aikana selvitetään vauriot ja kuivatetaan museo.

– Olosuhteet pitää saada taas normaaleiksi, Aitasalo sanoo.

– Katsotaan, mitä vaurioita rakenteille on tapahtunut ja kuinka paljon joudutaan uusimaan. Vai uusitaanko todella paljon.