Hyppää sisältöön

Netin viinakaupoille tiedossa miljoonien eurojen mätkyt – Tulli perii kolmen vuoden verorästejä

Verorästit koskevat niitä ulkomaisia nettikauppoja, jotka ovat jättäneet maksamatta tarvittavat verot Suomen asiakkailleen myymistä alkoholituotteista. Kuluttajat voivat edelleen ostaa alkoholia netistä, mutta tarjonta tulee todennäköisesti pienenemään.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tulli aikoo lähettää perintäkirjeitä ulkomailla toimiville alkoholin nettikaupoille tämän kevään aikana. Tarkoituksena on laittaa kuriin netin alkoholikaupat, jotka myyvät suomalaisille asiakkaille alkoholituotteita suoraan kotiovelle toimitettuna, mutta ovat jättäneet alkoholiverot maksamatta.

Tällaisesta toiminnasta käytetään Tullissa termiä etämyynti, joka on alkoholilain mukaan kiellettyä, mutta siitä ei ole vielä ollut oikeuden päätöstä. Etämyynnissä verovelvollisia ovat alkoholia suoraan asiakkailleen toimittavat kauppiaat. Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan verovelvollisuutensa ovat hoitaneet vain harvat yritykset.

– Tarkoituksena on jälkiverottaa alkoholiverot maksamatta jättäneitä yrityksiä alkaen vuodesta 2013. Suurimmat yrityskohtaiset jälkiverot voivat olla viisinumeroisia summia vuodessa. Suurimmille myyjille on kertynyt kolmen vuoden aikana aika mojovat laskut, Raitolahti paljastaa.

Tullin laskelmien mukaan alkoholin verkkokaupan vuoksi on jäänyt maksamatta jopa kymmenen miljoonan euron verot vuodessa.

Tulli lähestyy yli sataa nettikauppaa

Tulli on löytänyt internetistä yli 200 verkkokauppaa, jotka toimittavat alkoholia EU-maissa. Suomeen näistä on alkoholia myynyt tulliylitarkastajan mukaan ainakin noin 100 yritystä.

– 50 suurinta verkkokauppaa kattaa noin 95 prosenttia Suomeen etämyydystä alkoholista, Raitolahti arvioi.

Tulliylitarkastaja muistuttaa, että alkoholiverojen lisäksi nettikaupoilta on voinut jäädä maksamatta myös kaukomyynnin arvonlisävero. Tämän veron kantamisesta vastaa kuitenkin Verohallinto.

– Me tietenkin kerromme Verohallinnolle keille olemme alkoholiveron osalta laskut lähettäneet.

Verohallinnosta kerrotaan, että kaukomyynnin arvonlisävero aiotaan periä niiltä myyjiltä, jotka eivät ole sitä maksaneet.

Netistä tilattua alkoholia ei takavarikoida

Kuluttajan kannalta suuria muutoksia verkon alkoholikaupassa ei ole vielä juuri näkynyt. Internetistä saa edelleen ostettua olutta, viinejä, viinoja ja muita alkoholijuomia.

Ulkomailta tilatut pullot eivät jää Tullin haltuun vaan menevät suoraan tilaajalle, vaikka Tulli aika ajoin lähetyksien sisältöjä tarkastaa. Tulliylitarkastajan mukaan alkoholitilausten takavarikointi olisi periaatteessa mahdollista.

– Toistaiseksi olemme kuitenkin pidättäytyneet ottamasta alkoholitilauksia haltuumme. Aiomme nyt ensin katsoa, miten myyjät suhtautuvat jälkiverotuskirjeisiimme. Mikäli pehmeämmät keinot eivät tepsi, niin saatamme käyttää takavarikointia täsmäaseena, Raitolahti toteaa.

Kauppojen toimintatavat vaihtelevat

Netin alkoholikauppojen käytännöt alkoholimyynnin suhteen vaihtelevat. Osa myyjistä ilmoittaa maksavansa alkoholiverot Suomeen kuten pitääkin. Osa kaupoista on siirtänyt vastuun veroista ja tuotteiden Suomeen rahtaamisesta asiakkaille. Jotkut nettikaupat taas maksavat verot Suomeen ja avustavat asiakasta pullojen kuljetuksen järjestämisessä asiakkaan kotiin.

Vuodesta 2012 verkossa Juomakauppa-nettiviinakauppaa pyörittäneen European Merchant Limited -yrityksen toimitusjohtaja Leo Järvisen mielestä myyntiin liittyvät viranomaisohjeet ovat olleet ristiriitaisia, mikä on johtanut erilaisiin käytäntöihin.

– Myyntiin liittyvät ohjeet ovat Tullilla ja Valviralla olleet sekavia ja siihen liittyvät järjestelyt skitsofreenisia. Yksi viranomainen on vaatinut yhtä ja toinen toista, Järvinen huokaa.

Isoimmat nettikaupat lopettavat Suomeen myynnin?

Juomakauppa on järjestänyt alkoholin myyntinsä Järvisen mukaan siten, että itse ostaminen tapahtuu Saksassa, mutta kauppa ei lähetä myymiään tuotteita, vaan vain avustaa asiakasta niiden kuljetuksen järjestämisessä. Tällöin alkoholiverot maksaa verkkokauppa.

Näin toimiessaan myyjä noudattaa Järvisen mukaan sekä Tullin että Valviran ohjeistusta.

– Suurin ongelma on niissä nettikaupoissa, jotka myyvät alkoholin ja lähettävät sen asiakkaalle omissa nimissään ja kukaan ei maksa veroja, Järvinen linjaa.

Järvisen mielestä onkin hyvä, että Tulli aikoo nyt jälkiverottaa niitä kauppoja, jotka eivät ole verovelvoitteitaan hoitaneet. Toimitusjohtaja veikkaa, että jälkiverotus vaikuttaa suurimpien nettikauppojen toimintaan.

– Ainakin suurimmat nettikaupat Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Saksassa ja Englannissa, tulevat varmasti lopettamaan alkoholilähetykset Suomeen.

Netin alkoholikaupan täydelliseen näivettymiseen Suomessa Järvinen ei kuitenkaan usko.

– Kuluttajalla on oikeus ostaa alkoholia muista EU-maista ja tuoda ne omissa nimissään Suomeen. Tämä oikeus tulee pysymään, mutta toki siitä pitää maksaa verot, hän päättää.

.
.