Kiristyvä pakkanen pysäyttänee rakennustyöt loppuviikolla – koneet hyytyvät ennen rakentajia

Tuuli on nostanut pakkasen purevuutta, mutta työt ralennustyömailla ovat jatkuneet toistaiseksi. Laissa ei ole määritelty mitään asterajaa, jolloin työt pakkasen takia pitää lopettaa.

Kotimaa
Lähipäivien alin lämpötila
Lähipäivinä lämpötila pysyy koko maassa reilusti ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Helsingissä on näin kylmää keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa.Yle Uutisgrafiikka

Rovaniemellä paiskittiin hommia tiistaina 16 asteen pakkasessa, mutta rakennusmiehillä ei tullut mieleenkään keskeyttää töitä. Helsingin Maunulassa sen sijaan viima puhalsi työmaan kylmäksi ja koneita hyytyi.

Rakennustyömiehiä töissä.
Rovaniemellä tehtiin tiistaina rakennustöitä 16 asteen pakkasessa.Yle

Pakkasrajoista pitäisi sopia aina erikseen työmaan alkaessa, sanoo YIT:n pääluottamusmies Jari Jääskeläinen.

– Kyllä sen on huomannut, kun pakkaskelejä tulee ja näinkin kovia pakkasia pääkaupunkiseudulla, niin nyt aletaan heräillä ja miettiä, että mikä se tällä työmaalla se pakkasraja on. Hyvin usein sovitaan vasta sitten käytänteet. Se pyörii noin 15-22 asteessa koko Suomessa meillä, Jääskeläinen sanoo.

Helsingissä pakkanen on ollut parinkymmennen asteen tienoilla ja viima lisännyt pakkasen purevuutta muutamalla asteella. Loppiaisen jälkeen ennustettu pakkasen kiristyminen lopettanee isommat ulkotyöt ja pakottaa siirtymään sisähommiin.

– Luulen, että torstaina, perjantaina alkaa olla aika hiljaista. Koneet eivät kestä, kun mennään kahteenkymmeneen ja ylikin, Jääskeläinen sanoo.

Kouluissa rehtori päättää

Laissa ei ole tarkkaan määritelty, milloin pakkanen on liian kova ja estää työnteon. Etelä-Suomessa rannikon läheisyys vaikuttaa siihen, että 15 asteenkin pakkanen kovan tuulen kanssa on liikaa.

Kouluissakaan ei ole mitään pakkasrajaa, joka estäisi ulkoliikunnan. Asia on rehtorin harkinnassa. Puolustusvoimissa ulkona pitää pystyä toimimaan joka säässä, mutta harjoituksia mietitään pakkasten mukaan.