Muovikuusikaan ei ole ikuinen – kierrätä patojen ja pannujen kaveriksi

Loppiaisena moni korjaa joulun pois. Perinteisen joulukuusen moni hävittää polttamalla tai jättää roska-auton kyyditettäväksi. Muovikuusen hävittäminen on asia erikseen.

Kotimaa
Valkoinen muovikuusi
Sannimari Lehtilä / Yle

Kun aikansa elänyt tai rikkoutunut kestokuusi tulee tiensä päähän, se pitää hävittää oikeaoppisesti. Muovikuusen oikea osoite on metallikeräys, muistuttaa verkkotuottaja Suvi Pulliainen Lounais-Suomen Jätehuollosta.

– Muovikuusi on suurimmaksi osaksi metallia, eli muovikuusi sellaisenaan kelpaa metallikeräysastiaan. Jos kuusen saa osiin ja osat mahtuvat metalliastian suuaukosta sisään, niin sen voi sinne jättää.

Suuremmat kuuset tulee toimittaa jätehuollon lajitteluasemille. Kestokuusen muoviosat eivät haittaa hävitysprosessissa.

– Muovi sulaa siinä vaiheessa kun metallia sulatetaan. Pienet epäpuhtaudet eivät metallinkäsittelyssä haittaa, Pulliainen toteaa.

Koristeet polttoon, valot lajitteluasemille

Rikkinäiset kuusenkoristeet voi laittaa polttokelpoisen jätteen joukkoon. Sähköllä toimivat joulukoristeet pitäisi tuoda jätehuollon lajitteluasemille.

– Sähkölaitteita ei saa laittaa normaaliin roskikseen. Ne ovat vaarallista jätettä raskasmetallien ja elektroniikkaosien takia, Pulliainen sanoo.

Kestokuusi, jossa on valot mukana, on kierrätettävä sähkölaitteena. Tällainen kuusi kuuluu lajitteluasemille.