Vuokra-aviomies voi koota parisängyn makuuhuoneeseen

Juha Heinosen vuosi on alkanut jännityksen merkeissä. Hän on vuoden ensimmäinen uusi vuokra-aviomies. Käsistään kätevä, entinen autonasentaja ei vielä tiedä mitä odottaa ja mihin ihmiset häntä tarvitsevat.

ilmiöt
Miestä vetää saappaita jalkaansa pukuhuoneessa
Juha Heinonen on Suomen uusin vuokrattava "aviomies". Hän sanoo tekevänsä mielellään töitä käsin, sekä sisällä että ulkona.Miki Wallenius / Yle

Pitkään autojen huollon parissa töitä tehnyt Juha Heinonen halusi saada muutosta elämäänsä.

Hän halusi viettää enemmän aikaa perheensä parissa. Perheeseen kuuluu 2-vuotias lapsi ja vaimo, jolla on oma pieni yritys.

– Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa, tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Heinonen kuuli valtakunnallisesta Aviomiespalvelusta, jolta puuttui kotipalvelukeikkoja tekevä mies Etelä-Hämeen alueelta.

Palvelua vetävän Petteri Ikosen kanssa syntyi yhteisymmärrys.

– Tuli ilmi, että tällaiselle on kysyntään. On paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka asuvat vielä omakotitaloissaan, mutta eivät selviä enää kaikista kodin töistä.

Vuokramies tekee töitä hyvän maun rajoissa

Pääasiassa vuokra-aviomiesten asiakkaat ovat kuulemma yksin asuvia naisia, mutta joukossa on myös perheitä.

Palvelusivustoa vetävä Petteri Ikonen pitää tiettyjä kodin askareita yhä miesten töinä, vaikka yhtä osaavia naisiakin löytyy.

– Vuokra-aviomies tekee pientä maksua vastaan "miehen töitä" talouksissa, joissa miestä ei ole omasta takaa tai mieheltä puuttuu tarvittavat työkalut, taidot tai into, viestittää Ikonen.

Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa, tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Juha Heinonen

Ikosen listauksesta käy ilmi, että pääsääntöisesti työtehtävät ovat taulujen ripustamista, lamppujen kiinnityksiä, hyllyjen tai huonekalujen kasaamista ja pieniä huolto- ja korjaushommia

Juha Heinonenkin voi siis koota sängyn asiakkaan makuuhuoneeseen, mutta muuhun vuokra-aviomiehestä ei ole.

– Kaikki vuokra-aviomiehet toimivat itsenäisinä yrittäjinä ja kukin määrittelee itse, minkälaisia töitä tekee – luonnollisesti hyvän maun raoissa, kirjoittaa Ikonen tiedotteessaan.

Lisenssi maksaa joka kuukausi

Juha Heinonen maksaa könttäsumman Ikoselle joka kuukausi siitä, että hän saa käyttää aviomiespalvelu-termiä ja vuokra-aviomies-sanaa. Suurin hyöty on Aviomiespalvelu-verkkosivuista, jota kautta asiakkaat todennäköisesti löytävät yhteyden oman alueensa vuokramieheen.

Asiakkaat ja työt Juha Heinonen joutuu hommaamaan viime kädessä itse.

– Lähden varovasti liikkeelle ja katsotaan mitä vastaan tulee. Keikkoja pitäisi olla viikolla useampia, Heinonen laskeskelee.

Lähden varovasti liikkeelle ja katsotaan mitä vastaan tulee.

Juha Heinonen

Hän myös tietää, että voi viedä aikaa tehdä itseään ihmisille tutuksi. Sosiaalistakin media pitää osata hyödyntää, sillä juuri siellä ihmiset voivat kysellä ystäviltään apua ja neuvoa pulmatilanteisiin.

Tärkeintä on kuitenkin se, että yrittäjänä Heinonen saa olla jatkossa oma herransa. Hän voi rytmittää työnsä ja vapaa-aikansa kuten haluaa.

– Nyt pystyy pitämään vapaapäivän viikollakin. Toisaalta voin tarvittaessa tehdä iltatöitäkin.

Työmaana ovat Hämeenlinnan, Valkeakosken ja Riihimäen seudut.

– Pitkään olemme etsineet miestä näille paikkakunnille, mutta sopivaa yrittäjää ei ole löytynyt. Toivon ja uskon, että Juha täyttää paikkansa, sillä kysyntää ainakin tuntuu olevan, viestittää yli kymmenen vuotta sitten Aviomiespalvelun perustanut Petteri Ikonen.