Koe uusi yle.fi

Talvihakkuut käyntiin pakkasten myötä: "Pitkästä aikaa ihanneolosuhteet"

Viime päivien kovien pakkasten jäädyttämä lumeton maa kantaa hyvin painavat metsäkoneet. Puun kysyntä on myös nyt hyvä ja hakkuurästejä ryhdytään purkamaan urakalla.

Kotimaa
Kaadettuja puita pinossa.
Antti Karhunen / Yle

Karttulan Pihkainmäessä laulaa nyt monitoimikone ja aivan kreivin aikaan.

Metsänomistaja Jouni Allinen kertoo, että kauppa olisi umpeutunut helmikuussa, ellei hakkuita olisi pystytty aloittamaan. Allisen metsässä työskentelevä Matti Katilainen Suonenjoelta sanoo, että nyt on tulossa pitkästä aikaa ihanneolosuhteet.

– Kova pakkanen ennen lumentuloa on avainhomma, että onnistuu pehmeilläkin kohteilla korjuu sitten jossain vaiheessa ennen kevättä.

Sumaa puretaan kasvaneen kysynnän siivittämänä

Parina edellisenä talvena painavat metsäkoneet uppuroivat roudattomassa maastossa ja varsinkin pehmeissä humuspitoisissa kohteissa korjuu ei onnistunut lainkaan. Jouni Allinen vastaa kysymykseen juuri käynnistyneen savotan koosta savolaisen suorasti.

– Kyllä se on sopivan pieni.

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon kenttäpäällikkö Arto Kosusen mukaan puukauppavarauksia päästään nyt purkamaan hyvien korjuukelien myötä oikein urakalla.

– Puolen vuoden hakkuut on vanhoja talvileimikoita hakkaamatta.

Kosusen mukaan hyviä hakkuukelejä ryydittää sopivasti myös kasvanut puun kysyntä.

– Uusia puun käyttökohteita on tullut ja edelleen tulossa. Uskomme, että puukauppa tästä vilkastuu.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa yksi suurimpia puun ostajia on Keitele Group. Tänä vuonna puuta yksin Keiteleellä tarvitaan miljoona kuutiota. Hankintaesimies Ari Jäntin mukaan puumarkkinat näyttävät varsin hyvältä ja jatkossa yhtiö ostaa varsinkin kuusivaltaisia leimikoita Savosta Keiteleen sahan tarpeisiin.

Samalla seudulla Stora Enson kartonkikone- ja puutuotetehdasinvestoinnit Varkaudessa lisäävät puun vuotuista tarvetta reilusti yli miljoonalla kuutiolla. Lisäksi itäisestä suomesta tarvitaan lähivuosina puuta runsaasti Metsä Groupin Äänekosken uuden biotuotetehtaan tarpeisiin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän