1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinalaisturistit löysivät Lapin raikkaan ilman

Lappiin matkustavien kiinalaisturistien määrä on kolminkertaistunut muutamassa vuodessa. Matkailun esimerkkiä keskiluokkaistuville kiinalaisille ovat näyttäneet monet Kiinan poliittiseen johtoon kuuluvat. Muiden muassa presidentti Xi Jingping kävi varapresidenttinä toimiessaan tapaamassa joulupukkia Rovaniemellä.

Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kohtaaminen joulupukin kanssa on tehnyt silminnähtävän vaikutuksen kiinalaisopiskelija Mingzing Zhuhun.

– Olin niin innoissani halatessani joulupukkia, kertoo Zhu tapaamisesta. Tavatessamme hän kirjoittaa Joulupukin postikonttorissa kortteja ystäville ja perheelle Kiinaan ja esimiehelle Saksaan.

Joulupukin postikonttorista kerrotaan, että viime vuoden kävijämäärä, lähes 390 000 ihmistä, oli kaikkien aikojen ennätys. Puolet kävijöistä tuli Kiinasta. Pohjoiskiinalaisesta Hezen kaupungista kotoisin oleva Zhu  vahvistaa, että kiinalaiset toden totta pitävät postimerkeistä, erikoisleimoista ja todistuksista.

– Haluamme kertoa tutuille, että täällä Napapiirillä me tosiaan nyt olemme. Minullakin on todistus Napapiirin ylittämisestä, Zhu kertoo.

Kiinalaisten yöpymisvuorokausien määrä nousi Rovaniemellä viime vuonna 15 000:een, mikä on samaa tasoa japanilaismatkailijoiden määrän kanssa. Suurimmat kansallisuusryhmät ovat yhä venäläiset ja britit, mutta kiinalaisten määrä kasvaa hyvin nopeasti.

– Uusin valtti on varmasti Lapin puhdas ja raikas ilma, joka on nykyään iso valtti matkailulle. Skandinavia on noussut Euroopan pääkaupunkien rinnalle ja kiinalaiset haluavat kiertää pohjoismaita yhteen niputtaen. Suomessa Lappi on Helsingin ohella se kohde, johon kiinalaiset katseensa suuntaavat, kertoo Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Lapissa viivytään korkeintaan kolme päivää

Kiinalaiset ovat Lapissa tyypillisesti vain pari päivää, joten ohjelma on tiivis. Niin on myös Zhulla, joka on kahden ja puolen viikon pituisella Pohjolan kiertomatkalla. Rovaniemelle tultiin bussilla Pohjois-Norjasta Kiirunan ja Kemin kautta.

Kärkkäinen kertoo, että monissa Lapin matkailuyrityksissä rekrytoidaan nyt kiinan kielen taitoista henkilökuntaa ja markkinointimateriaalia käännetään kiinaksi. Rovaniemi tekee Kiinassa markkinointityötä sekä yksin että yhdessä esimerkiksi Finnairin kanssa.

– Hattua nostan niille pitkän linjan yrittäjille, jotka ovat jo pitkään uskoneet kiinalaisten tuloon. Lopulta se kuitenkin tapahtui nopeammin kuin kukaan meistä osasi odottaa, Kärkkäinen iloitsee.

Kiinalaiset käyttäjät rahaa avokätisesti, Kärkkäisen mukaan hyvinkin  500 - 1000 euroa henkeä kohden. Kärkkäinen uskoo, että osansa tuosta summasta voisivat saada ne, jotka osaavat valmistaa hyvää kiinalaista ruokaa. Kiinalaiset haluavat maistaa poroa, mutta söisivät mieluusti kiinalaista ”joka toinen päivä”.

Korjattu klo 10.40 Joulupukin pääpostin vuoden 2015 kävijämäärä, aiempi luku 94 000 koski  vain joulukuuta.