1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkärin neuvo pakkasiin: Pidä suu kiinni ja hengitä nenän kautta

Kovakaan pakkanen ei ole haitaksi terveelle ihmiselle. Astmaatikoille ja muille hengityssairaille pakkasilla hengittäminen voi kuitenkin käydä raskaaksi. Lääkäri neuvoo kaikkia hengittämään nenän kautta ja pitämään suun kiinni.

terveys
Kaksi naista ja lapsi liukumäessä pakkasella
Ville Välimäki / Yle

Jos tulit luvanneeksi uudenvuoden kunniaksi tehdä joka päivä ulkoilulenkin, niin ei hätää ainakaan pakkasten puolesta. Ihminen pärjää kovissakin pakkaslukemissa, kunhan vain pukeutuu riittävän lämpimästi, sanoo Kanta-Hämeen keskussairaalan keuhkotautien osastonylilääkäri Tuomas Rosberg.

Rosbergin neuvo pakkasiin on sama kuin isoäidin ohje. Pakkaseen on pukeuduttava riittävän hyvin.

– Hengityselinten puolesta ihminen pärjää pakkasessa, mutta kaikki kylmettyvät kohdat täytyy suojata oikeilla varusteilla.

Tippa nenänpäässä on tervettä

Jos kovassa pakkasessa hengitys koskee kurkkuun, silloin ensimmäinen konsti on hengittää nenän kautta, neuvoo Rosberg.

– Nenän luonnollinen tehtävä on lämmittää sisäänhengitettävää ilmaa. Suun kautta hengitettäessä kylmä ilma ärsyttää kurkkua enemmän.

Rosberg kertoo, että nenän sieraimissa sisäänhengitysilma alkaa pyörteillä ja ilman epäpuhtaudet jäävät limakalvolle. Samalla sisäänhengitysilma lämpenee ja kosteutuu.

Ihmisen normaali fysiologinen toiminta pyrkii pitämään silmät ja nenän limakalvot kosteina.

– Kyynelkanavista tulee kyyneleitä myös nenän puolelle ja edelleen tipaksi nenän päähän. Se on aivan luonnollista.

Huivi tai hengitysmaski suojaksi

Kaikille pakkaset eivät ole mieluisa asia. Joka viides suomalainen kärsii hengityssairauksista, kuten astmasta. He joutuvat tarkemmin miettimään liikkumistaan, sanoo Kanta-Hämeen Hengitys ry:n yhteyskoordinaattori Heini Kuoppamäki.

– Päivittäinen liikkuminen näinkin kylmässä pakkasessa voi olla hankalaa, kun hengitys käy raskaaksi. Silloin joutuu miettimään, kuinka pitkiä matkoja liikkuu.

Hengityssairauksista kärsiville Kuoppamäki suosittelee hengitysmaskia, jossa suun edessä oleva kenno lämmittää sisäänhengitettävää ilmaa.

Heini Kuoppamäki itse on pukeutunut kaulahuiviin, jonka voi nostaa kasvojen suojaksi.

– Tänäänkin (tiistaina) se antoi mukavasti suojaa. Kasvot ja kaula on muutenkin hyvä suojata.

Lue seuraavaksi