Koe uusi yle.fi

Oletko töissä loppiaisena? Vielä tänä vuonna saat tuplapalkan

Loppiaisesta kaavaillaan palkatonta vapaapäivää. Kyseessä olisi kuitenkin edelleen kirkollinen pyhä.

Kotimaa
Tarjoilija kantaa tarjontinta ravintolassa.
Andrew Gombert / EPA

Oletko töissä loppiaisena, tänään keskiviikkona?

Jos olet, saat työstäsi korvaukseksi mitä todennäköisimmin kaksinkertaisen palkan, sanoo lakimies Anu-Tuija Lehto Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä SAK:sta.

Jos sen sijaan et ole, vietät todennäköisesti palkallista vapaapäivää, hän lisää ja jatkaa:

– Se tarkoittaa, että jos on kuukausipalkkalainen, palkkaa ei vähennetä.

Ensi vuonna näin ei välttämättä enää ole: hallitus kaavailee loppiaisesta ja helatorstaista palkattomia vapaapäiviä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että loppiaisena oltaisiin normaalisti töissä eikä työstä maksettaisi kaksinkertaista palkkaa – tai sitä, että loppiainen oltaisiinkin kotona ja työaikaa pidennettäisiin muina päivinä, vaikkapa vähitellen tai niin, että oltaisiin lauantaina töissä, Lehto havainnollistaa.

– Samalla palkalla tehtäisiin pidempään töitä.

– Työaikaa pidennetään, se tässä ideana on. Työnantaja voi sanoa, että meillä ollaan loppiaisena töissä tai että muita työpäiviä täytyy pidentää ja loppiaisena ollaan pois töistä, Lehto sanoo. Kalenterissa loppiainen olisi edelleen "punaisella merkitty kirkollinen pyhäpäivä", hän toteaa.

Lehto kertoo, että viimeisimmän tiedon mukaan hallitus olisi tuomassa yritysten kilpailukykyä kohentavan lakipakettinsa, niin sanotut pakkolait, eduskuntaan helmikuussa. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti loppuvuodesta (siirryt toiseen palveluun), että lakien olisi tarkoitus tulla voimaan ensi kesänä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kuitenkin vedonnut työmarkkinajärjestöihin, jotta ne löytäisivät sovun "kilpailukykypaketista" ennen hallituksen esityksen jättämistä.