Luistelua ja päristelyä – pakkanen toi luonnonjäät ratayrittäjien käyttöön etelässäkin

Hiihtolatuja jäille ei vielä juuri saa siellä, missä lunta on satanut vähän, mutta luistelemaan pääsee jo auratulle väylälle muun muassa Kouvolan Kuusaanlammella.

Kotimaa
Lämpimästi pukeutunut nainen pujottaa suksisauvoja käsiinsä. Hän on lähdössä jäälle luistelemaan.
Anu Kärkkäinen harrastaa matkaluistelua useimmiten Kouvolassa Kuusaanlammen jäällä.

Eteläisessä Suomessa päästään jälleen hyödyntämään luonnonjäitä. Esimerkiksi Kouvolassa Kuusaanlammen jäällä toimii taas kahden ja puolen kilometrin mittainen matkaluistelurata.

Lampi jäätyi todella nopeasti kovilla pakkasilla, sillä jään päälle on satanut toistaiseksi vain pari senttiä lunta. Vuodenvaihteessa lampi oli vielä sula, mutta nyt jäätä on jo parinkymmenen senttimetrin kerros.

Hiihtolatua ei ole vielä voitu tehdä lumen vähyyden vuoksi, mutta luistinrata on aiempaa leveämpi.

– Alkukaudesta tehdään se mahdollisimman leveäksi, koska rata kapenee tuiskulumen täyttäessä sen reunoja. Luistelurata on nyt 20 metrin levyinen, jolloin ei ole vaaraa radan umpeenmenosta, yrittäjä Kari Niemi kertoo.

Lammelle on jo hahmoteltu myös noin 1,5 kilometrin moottoriradan profiili, ja rata avataan lauantaina moottoripyörille sekä kevyille crosscart-autoille.

Käytä luonnonjäällä kypärää

Tänä vuonna yritys alkaa vuokrata luistimia, kenkiin kiinnitettäviä teriä, sauvoja ja kypäriä. Kari Niemen mukaan kypärän käyttö on suositeltavaa.

– Jää on epätasaista ja siihen syntyy kovalla pakkasella halkeamia, joihin luistimen terä saattaa osua ja heittää luistelijan jäälle, hän varoittaa.

Lämmin pukukoppi helpottaa pukemista ja riisumista.

– Saimme kaupungilta sähköt koppiin, eikä tarvitse enää pyörittää aggregaattia sen nurkalla, yrittäjä kiittelee.

Viime vuonna helmikuussa oli jo suojakeli. Parhaimpina vuosina luistelemaan on päästy huhtikuun puoleen väliin asti.

– Toivotaan, että tänä talvena luisteleminen onnistuisi ainakin sopimuskauden loppuun eli maaliskuun puoleen väliin, toteaa Kari Niemi.