1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viisi syytä: Tämän takia myös ummikon kannattaa katsoa nuorten Leijonien ottelu

Kaduntallaaja arvelee nuorten Leijonien menestyvän, koska uutta jääkiekkosukupolvea on pidetty tarpeeksi sylissä ja siksi se uskoo onnistumiseen. Ylen urheilutoimittajan mukaan nuoruuden into ja yhteenkuuluvuus leviävät tänän jäältä katsomoihin ja illan ottelussa nähdään tulevia Teemu Selänteitä.

Kotimaan uutiset
Nuorten Leijonien joukkue riemuitsi voittoa Ruotsista ja pääsyä MM-kisojen kultaotteluun.
Nuorten Leijonien joukkue riemuitsi voittoa Ruotsista ja pääsyä MM-kisojen kultaotteluun.Markku Ulander / Lehtikuva

– Tuntuu, että se on uusi sukupolvi, jota on pidetty tarpeeksi sylissä. Nuorilla ei ole sellaista häviämäisen traditiota kuin aikuisilla pelaajilla, Helsingin rautatieaseman jääpuistossa luistelemassa ollut Mimmu Savolainen analysoi nuorten Leijonien menestystä ja vertaa tämän illan pelaajia aikuisiin kiekkoilijohin.

– He ovat ehkä vähän ruotsalaisemmin kasvatettuja nuoria, jotka uskovat siihen, että meillä voi mennä hyvin ja voimme onnistua. Että se riittää, kun teemme ilon, sisun ja prkl:n kautta asioista.

"Heitä on pidetty tarpeeksi sylissä"

Mimmu Savolainen

Jääkiekkofani Mikko Taipale vertaa nuoria Leijonia ja äijäkiekkoilijoita näin:

– Siinä on intoa ja vauhtia enemmän. Se on virkistävää.

Kun Taipaleelta kysytään, miksi ummikon pitäisi katsoa tämän illan matsi, hän vastaa:

– Siellä on nuoria ja komeita poikia. Ja virkeää peliä.

Mitä sanoo asiantuntija? Ylen urheilutoimittaja Teemu Tammilehto listasi viisi syytä, miksi jääkiekosta mitään tietämättömän kannattaa katsoa nuorten MM-jääkiekon loppuottelu, jossa Suomi kohtaa Venäjän.

1. Nuoret pelaavat raikkaampaa lätkää kuin äijät

– Jos verrataan äijäkiekkoon, vaikka miesten jääkiekon maailmanmestaruuskisoihin, jotka ovat aina keväällä, niin nuorten MM-turnaus on huomattavan paljon raikkaampi turnaus. Kaikki pelaajat ovat alle 20-vuotiaita, nuoria poikia.

– Lätkä on sellainen laji, että siinä aina sattuu ja tapahtuu. Virheitä tulee enemmän, mutta toisaalta vauhtia on enemmän, kun kouhotetetaan menemään kaukalon päästä toiseen.

Ummikolle peli tarjoaa enemmän jännitystä ja yllättäviä tilanteita: draamaa on luvassa melkoisesti, kun kumpikin joukkue painostaa toisiaan vuorotellen.

2. Nuoruuden into ja yhteenkuuluvuus leviää kaukalosta katsomoihin

– Nuorten Leijonien aito nuoruuden ilo ja innostus näkyy pelissä: kiekkoilijat juhlivat villisti jokaista suoritusta ja jokaista maailia.

– Päävalmentaja Jukka Jalonen on saanut hiottua tosi yhtenäisen joukkueen, jossa tuuletellaan ja tsempataan toisia. Myös katsomoon tuuletellaan ja sellainen yhteisöllisyyden tunne on vahva kotiyleisön kanssa. Pelaajien yhteenkuuluvuus ja innostus tarttuvat halliyleisöön ja sitä kautta kotikatsomoihinkin.

– Yhteenkuuluvuuden tunne on varmasti ummikollekin tärkeää nykymaailmassa: kaikkia suomalaisia yhdistävät aisiat ovat aika harvassa. Tänä iltana televison ääressä saattaa olla 2 miljoonaa katsojaa eli puolet kansasta, Tammilehto veikkaa.

3. Tulevaisuuden Selänteet, maailman parhaat jääkiekkoilijat

– Vaikka ei seuraisi jääkiekkoa, niin väitän, että jokainen suomalainen tietää kuka on Teemu Selänne, Saku Koivu tai Ville Peltonen.

– Turnauksessa pelaa poikia, jotka ovat tulevaisuuden Teemu Selänteitä, Saku Koivuja ja Ville Peltosia. Ensi kesänä NHL:n varaustilaisuudessa Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine ovat kumpikin todennäköisesti viiden ensimmäisen varattavan pelaajan joukossa. Jompi kumpi voi olla jopa ensimmäinen. Koskaan aiemmin ketään suomalaista ei ole varattu ensimmäisenä NHL:ään.

Voi olla harvinaista herkkua, että heidät nähdään leijonapaidoissa

Teemu Tammilehto

– Nämä pelaajat ovat tulevaisuuden tähtiä. He ovat niitä pelaajia, jotka voivat olla 10 vuoden päästä olympiafinaalissa, Suomen miesten maajoukkuessa tai NHL:n finaalissa ratkaisevassa roolissa.

– He ovat oikeasti maailman parhaimpia oman ikäluokkansa pelaajia, toteaa Tammilehto.

Jos siis ummikkokin haluaa nähdä historian siipien havinaa, niin tänään kanattaa katsoa peliä. Tähdet lähtevät todenäköisesti jo syksyllä rapakon taakse pelaamaan, ja sen jälkeen heitä ei enää nähdä nuorten eikä aikuisten MM-kisoissa aikoihin, jos he menestyvät NHL:ssä.

– Voi olla harvinaista herkkua, että heidät nähdään leijonapaidoissa.

4. Suomen pojat osaavat tehdä maaleja – toisin kuin suomalaiset yleensä

– Kaikki suomalaiset tietävät, että suomalaiset eivät osaa tehdä maaleja, Teemu Tammilehto toteaa hirtehisesti.

– No nyt meillä on kaksi sellaista kaveria, jotka osaavat tehdä maaleja paremmin kuin kukaan suomalainen 20 vuoteen eli Teemu Selänteen jälkeen.

Kun katsot hänen laukauksiaan, se on niin esteettistä ja kaunista, että se imaisee mukaansa

Teemu Tammilehto

Asiantuntija viittaa jälleen kerran Patrik Laineeseen ja Jesse Puljujärveen.

– Esimerkiksi Patrik Laineen laukaus on niin hyvä, että vaikka et ymmärtäisi mitään jääkiekosta, se suorastaan imaisee mukaansa. Se on niin kaunista ja esteettistä.

5. Suomella revanssin paikka Venäjästä – Venäjällä ei tuittuilevia tähtiä

– Suomi hävsi Venäjälle alkusarjassa 6-4 . Suomi johti Venäjää jo 3-1, josta Venäjä nousi ohi ja voitti pelin. Suomella on nyt revanssin paikka.

Jääkiekkoummikkoa saattaa myös kiinnostaa, että Venäjällä on harvinaislaatuinen joukkue. Venäjä tunnetaan siitä, että heidän joukkueessaan on yleensä "tuittupäisiä taiteilijoita", jotka ovat tosi taitavia pelaajia, mutta eivät osaa pelata kovin hyvin joukkueelle.

– Nyt tilanne on päinvastainen. Venäjällä on sitoutunut joukkue, jossa ei ole ehkä niin suuria tähtiä. Se on yhtenäinen joukkue, joka pelaa nimenomaan joukkueena hyvin.

– Tänä vuonna Suomella on muutama tähtipelaaja, joita Suomella ei aina ole. He eivät ehkä ole itsepäisiä ja tuittuilevia, mutta astelma on tietyllä tavalla päinvastainen kuin normaalisti.

Lue seuraavaksi