1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäministeri katupartioista: Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan poliisi pitää huolta siitä, että katupartioiden toiminta ei kohdistu mitään kansanryhmää vastaan. Orpo kertoo keskustelleensa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen sen jälkeen kun kohua herättänyt poliisin tiedote julkaistiin.

Kotimaan uutiset
Petteri Orpo
Petteri OrpoVesa Moilanen / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) muistuttaa, että Suomessa turvallisuudesta ja järjestyksenpidosta vastaavat turvallisuusviranomaiset.

Orpo kommentoi asiaa sen jälkeen, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen otti aiemmin tiistaina kantaa katupartiotoimintaan todeten tiedotteessa, että talkootyötyyppinen vapaaehtoistoiminta on kannatettavaa. Mm. sosiaalisessa mediassa lausunto tulkittiin niin, että poliisi kannattaisi ääriliikkeiden partiointia suomalaiskaupunkien kaduilla.

Myös Orpon mukaan kansalaisten vapaaehtoisesta toiminnasta on hyviä kokemuksia, mutta rajanveto on selkeä: vastuu on poliisilla.

– Vapaaehtoistoiminnassa ei ole minkäänlaista oikeutta voimankäyttöön, Orpo korostaa.

Orpon mukaan hänen tietoonsa ei ole tullut mitään katupartiointiin liittyviä ongelmia. Poliisi seuraa katupartioiden toimintaa ja Orpon mukaan pitää huolta siitä, että katupartioiden toiminta ei kohdistu mitään kansanryhmää vastaan.

Orpo kertoo keskustelleensa Kolehmaisen kanssa tiedotteen julkaisun jälkeen ja hänen mukaansa heillä on yhteinen näkemys asiassa. Tiedote sen sijaan jätti Orpon mukaan sen verran tulkinnan varaa ja aiheutti sellaista keskustelua, että hän halusi itse kommentoida asiaa.

Myös poliisiylijohtaja Kolehmainen tarkensi lausuntojaan tiedotteen julkaisun jälkeen. Hänkin korostaa, että vapaaehtoisilla ei ole oikeutta itse aktiivisesti huolehtia järjestyksenpidosta.

– Vapaaehtoistoiminta on hyvä tuki turvallisuusajattelussa, Kolehmainen muotoilee.

Turvattomuuden tunnetta herättävä katupartiointi on Kolehmaisen mukaan väärä toimintamuoto.

Esimerkiksi Kemissä ja Joensuussa on aloittanut katupartioinnin Soldiers of Odin -niminen ryhmä, joka kutsuu itseään "isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi".

Lue seuraavaksi