Koe uusi yle.fi

Obaman hallinto tiukentaa aseenostajien taustaselvityksiä

Yhdysvaltain presidentti esitteli toimet asekontrollin kiristämiseksi. Obama käyttää presidentin toimivaltuuksia kiertääkseen aselakien kiristämiseen nihkeästi suhtautuvan republikaanienemmistöisen kongressin.

Ulkomaat
Barack Obama puhuu asekontrollin kiristämisestä. Hänellä on tumma puku, sininen kravatti. Obaman ilme on vakava, hän korostaa sanojaan oikealla kädellään.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on esitellyt toimensa asekontrollin kiristämiseksi. Obaman tarkoituksena on muun muassa laajentaa vaatimuksia aseiden ostajien taustaselvityksien tekemisestä koskemaan kaikkia asekauppaa tekeviä.

Obama turvautuu asiassa presidentin toimivaltuuksiin kiertääkseen kongressin, joka on kaatanut aiemmat yritykset kiristää Yhdysvaltain aselakeja.

Obaman tarkoituksena on erityisesti sulkea laissa oleva porsaanreikä, jonka varjolla asenäyttelyissä tai internetin kautta aseita myyvien ei ole tarvinnut tarkistaa asiakkaidensa taustoja.

Obama arvosteli kongressia

Obama arvosteli senaattia taustatarkastuksia ajaneen lain kaatamisesta.

– 90 prosenttia amerikkalaisista kannattaa sitä ajatusta. 90 prosenttia demokraateista senaatissa äänesti sen puolesta, mutta se kaatui, koska 90 prosenttia republikaaneista vastusti ajatusta, Obama sanoi.

Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa Obama pyyhki kyyneliä poskeltaan, kun hän muisteli Sandy Hookin koulussa Connecticutissa vuonna 2012 tapahtuneessa joukkomurhassa kuolleita lapsia.

– Joka kerta, kun ajattelen noita lapsia, se raivostuttaa minua, Obama sanoi.

Tiukennuksia asenäyttelyihin ja internetiin

Yhdysvaltain nykyisen lain mukaan vain liittovaltion toimiluvalla toimivat asekauppiaat joutuvat tekemään aseiden ostajien taustaselvitykset.Asenäyttelyissä ja internetissä toimivat asekauppiaat eivät ole rekisteröityneet toimiluvalla toimiviksi myyjiksi.

Kuva pistooleista ja revolvereista. Sinisen veran päällä on useita erilaisia aseita, myös yksi pieni konepistooli.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yrittää vahvistaa aseiden ostajien taustojen tarkistuksia.Andrew Gombert / EPA

– Olemme luoneet järjestelmän, jossa vaaralliset ihmiset voivat pelata toisilla säännöillä kuin vastuulliset aseiden ostajat, Obama sanoi.

Uusien säännösten mukaan toimilupa vaaditaan kaikilta, jotka harjoittavat aseiden myymistä liiketoimena riippumatta siitä, missä he myyvät aseita.

Obama: Tämä ei ole salaliitto

Obama kiisti eräiden republikaanien presidenttiehdokkaiden arvostelun, että hän pyrkisi viemään aseet yhdysvaltalaisten käsistä.

– Tämä ei salaliitto aseiden ottamiseksi pois kaikilta. Jos läpäisee taustatarkastuksen, voi ostaa tuliaseen. Ongelma on, että eräät aseiden myyjät ovat toimineet toisilla säännöillä.

Obama sanoi uskovansa perustuslain toiseen lisäykseen, joka takaa Yhdysvaltain kansalaisille oikeuden omistaa ja kantaa aseita. Obama sanoi uskovansa, että on mahdollista vähentää aseväkivaltaa rikkomatta perustuslakia vastaan.

Nykylakien noudattamista tehostetaan

Lisäksi Obama vakuutti, että nykyisten aselakien valvontaa ja noudattamista tehostetaan. Obama sanoi, että aseita valvovaan ATF-virastoon palkataan 200 agenttia ja tutkijaa lisää ja kadonneiden aseiden raportointia tehostetaan.

Obama lupasi myös toimia, jotta mielenterveysongelmista kärsivät saavat tarvitsemaansa apua. Obama lupasi 500 miljoonaa dollaria hoitoon pääsyn helpottamiseksi.

– Lähes kaksi kolmesta asekuolemasta on itsemurhia. Suuri osa työstä on estää ihmisiä vahingoittamasta itseään, Obama muistutti.

Lisäksi Obama esittää lisäpanostuksia aseiden turvallisuusominaisuuksien kehittämiseen.

– Jos lapsi ei saa auki aspiriinipulloa, me voimme myös varmistaa, ettei hän voi painaa aseen liipaisinta, Obama sanoi.

Republikaanit vastustavat tiukennuksia

Kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoi, että Obaman sanat eivät päihitä yhdysvaltalaisten perustuslaillista oikeutta kantaa aseita. Republikaaninen Ryan uskoi, että Obaman pyrkimys laajentaa taustaselvityksiä haastetaan tuomioistuimissa.

Ryan myös lupasi, että Yhdysvaltain tuleva presidentti kumoaa Obaman ratkaisut, jos presidentiksi valitaan republikaani.

Obaman toimet todennäköisesti nostavat aselait merkittäväksi teemaksi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjointiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters