yle.fi-etusivu

Ranskan kansallista rintamaa epäillään miljoonapetoksesta, Le Pen tunteja kuulustelussa

Marine Le Pen on tutkittavana myös kahdesta muusta syystä: verohuijauksen yrittämisestä ja Isis-järjestön veritekoja esittelevien kuvien tviittaamisesta.

Ulkomaat
Marine Le Pen puhujalavalla, silmät kiinni, käsi otsalla. Taustalla Ranskan lippuja.
Marine Le Pen vaalitilaisuudessa joulukuun paikallisvaalien alla. Ian Langsdon / EPA

Ranskan äärioikeistolaisen kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen oli tiistaina useita tunteja kuulusteltavana puoluettaan koskevien petosepäilyjen vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP. Le Pen oli aiemmin kieltäytynyt kuulustelusta kahdesti.

Puoluetta ja useita nimekkäitä jäseniä vastaan on nostettu kanne varojen väärinkäytöstä sekä aikeista syyllistyä petokseen vuoden 2012 presidentin- ja parlamenttivaalien yhteydessä. Tutkijat epäilevät, että puolue ja joidenkin sen jäsenten omistama vaalimateriaaliyhtiö aikoivat liioitella kampanjakuluja ja huijata siten rahaa valtiolta.

Kansallinen rintama on kiistänyt syytteet, joissa tutkijoiden mukaan on kyse miljoonista euroista. Puolue sanoo, että toissa vuonna alkaneet tutkimukset ovat poliittinen ajojahti.

Le Peniä itseään ei varsinaisesti tutkita näistä rikoksista, mutta häntä voi silti uhata syyte myöhemmin. Tässä vaiheessa syytettyjä on kuusi.

Verottaja epäilee toisesta juonesta

Le Peniä ja hänen isäänsä, kansallisen rintaman perustajaa Jean-Marie Le Peniä vastaan on menossa toinenkin raha-asioita koskeva tutkinta.

Verottaja epäilee, että he ovat ilmoittaneet omaisuutensa kolmanneksen todellista pienemmäksi. Isän tapauksessa se tarkoittaa noin miljoonaa euroa ja tyttärellä satoja tuhansia.

Marine Le Peniä tutkitaan lisäksi siksi, että hänen epäillään julkaisseen sosiaalisessa mediassa kuvia islamistisen Isis-järjestön raakuuksista, muun muassa yhdysvaltalaisen toimittajan James Foleyn surmaamisesta.

Lähteet: AFP