Kanadalaisnaiset pyytävät: Senaatti tasapainoon nimittämällä vain naisia

Kanadassa on vähän naisia sekä ala- että ylähuoneessa. Ylähuoneen eli senaatin jäsenet valitsee pääministeri, joten tasa-arvo olisi saavutettavissa täyttämällä kaikki vapaana olevat paikat naisilla.

Ulkomaat
Justin Trudeau ja naiskannattaja katselevat hymyilleen valokuvaa naisen kännykästä. Naista vasten painautuu pieni tyttö.
Pääministeri Justin Trudeaun kannattaja pyysi Trudeauta yhteiseen kuvaan viime syksyn parlamenttivaalien jälkeen.Chris Roussakis / EPA

Iso joukko nimekkäitä kanadalaisnaisia on kehottanut pääministeri Justin Trudeauta nimittämään Kanadan parlamentin ylähuoneeseen pelkästään naisia, jotta heitä olisi yhtä paljon kuin miehiä.

105-paikkaisessa senaatissa on tällä hetkellä vain 30 naista, mutta auki on 22 paikkaa. Jos niihin valitaan vain naisia, tasa-arvovaatimus toteutuu saman tien. Jatkossa valinnat tulisi pitää tasapainossa, Trudeaulle lähetetyssä kirjeessä vaaditaan.

Kanadan senaatin jäseniä ei valita vaaleilla, vaan heidät nimitetään Britannian ylähuoneen mallin mukaisesti. Jäsenet valitsee pääministeri. He saavat pitää paikkansa 75-vuotiaaksi. Poliittista valtaa he voivat käyttää torjumalla alahuoneen hyväksymiä lakeja, vaikka se ei olekaan tavallista.

Senaattiin toivotaan myös vähemmistöjen edustajia

Muun muassa entisen pääministerin Kim Campbellin ja entisen varapääministerin Sheila Coppsin allekirjoittama kirje luovutettiin tiistaina Trudeaulle, joka viime vuoden lopulla nimitti hallitukseensa yhtä paljon miehiä ja naisia vaalilupauksensa mukaisesti.

Kirjeessä kiinnitetään huomiota sukupuolten tasa-arvon lisäksi myös vähemmistöjen asemaan. Runsaat 80 allekirjoittajaa toivovat, että Trudeau valitsee senaattiin alkuperäisväestön ja muiden etnisten vähemmistöjen edustajia.

Hallitus on perustamassa riippumatonta elintä pääministerin neuvonantajaksi tulevissa senaattorinimityksissä, kertoo The Globe and Mail (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Hallituksen linjauksen mukaan ehdokkaiden on tuotava senaattiin puoleista riippumattomia näkemyksiä. Myös vähemmistökysymyksille annetaan painoa, linjauksessa luvataan.

Alahuoneessakin vain viidennes naisia

Hallituksen edustajan mukaan tavoitteena on, että 22 paikasta viisi saadaan täytetyiksi jo vuoden alussa. Nopeampikin vauhti olisi mahdollinen: vuonna 2008 tuolloinen pääministeri Stephen Harper täytti 18 paikkaa yhdessä päivässä. Valituista vain viisi oli naisia.

Kanadan parlamentin alahuoneessa tasa-arvoasiat eivät ole ylähuonetta paremmin: vain 26 prosenttia kansanedustajista on naisia. Parlamenttien kansainvälisen liiton IPU:n maailmantilastossa (siirryt toiseen palveluun) Kanada on vasta 48. sijalla. Suomi on kymmenenes 41,5 prosentillaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset