Oppositio oikeuskanslerin Stubb-ratkaisusta: Vasemmistoliitossa ihmetellään, vihreät uskovat hallituksen oppineen, SDP:lle asia loppuun käsitelty

Vihreiden ryhmäjohtaja Outi Alanko-Kahiluodolle kanslerin ratkaisu ja Stubbin anteeksipyynnöt riittävät, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Aino-Kaisa Pekoselle oikeuskansleri Jaakko Jonkan ratkaisu oli pettymys.  

politiikka
Valtiovarainministeri Alexander Stubb eduskunnan täysistunnossa 15. joulukuuta 2015.

Vihreät: Toivottavasti hallitus on ottanut opiksi ja lait paranevat

Opposition mielestä hallituksen olisi pitänyt antaa eduskunnalle Stubbin puheista "meriselitys" eli pääministerin ilmoitus. Siihen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei suostunut.

Ensimmäisenä päätöksen välikysymyksestä tekivät vihreät. Kysymys lavennettiin koskemaan hallintarekisteri-puheiden lisäksi myös Stubbin muita epätosia ja -tarkkoja puheita eduskunnassa.

Vihreiden ryhmäjohtaja Outi Alanko-Kahiluodolle kanslerin ratkaisu ja Stubbin anteeksipyynnöt riittävät.

– Stubb on pyytänyt anteeksi vääriä lukuja ja hän on sanonut omassa blogikirjoituksessaan, että lainvalmistelu ei ole ollut riittävän avointa. Hän on myöntänyt nämä virheet.

– Mun mielestä tästä voidaan nyt lähteä eteenpäin ja kyllä me oppositiossa odotetaan ja toivotaan, että keväällä hallitus toimii niin, että lainvalmistelu on huolellisempaa kuin on ollut tähän saakka.

Vasemmistoliitto: Kanslerin olisi pitänyt tutkia tarkemmin

Alkuperäinen kysymys, johon Stubb vastasi "omasta päästään", oli vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen tekemä eduskunnan kyselytunnilla. Siksi vasemmistoliitossa pidettiin selvänä Stubb-välikysymykseen osallistumista.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Aino-Kaisa Pekoselle oikeuskansleri Jaakko Jonkan ratkaisu oli pettymys.

– Huomasin tuosta lausunnosta, että hän [Jonkka] oli käyttänyt välikysymyksessä annettua vastausta omana tietolähteenään ja tietysti olisi ollut hyvä, että asiaa olisi vähän laajemminkin tutkittu.

– Toivottavasti tämä nyt sitten on oikea ratkaisu.

SDP: Voiko viranomaistiedotukseen luottaa?

Demarit eivät lopulta liittyneet vihreiden ja vasemmistoliiton välikysymyksen allekirjoittajiin. Ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin mukaan SDP:lle riitti Stubbin kyselytunnilla esittämä anteeksipyyntö.

– Asiassa ei ole myöskään oikeudellista kysymystä, kuten oikeuskanserin päätöksestä käy ilmi. Tältä pohjalta SDP katsoo, että tämä yksittäinen asia ministeri Stubbin osalta on loppuun käsitelty, Lindtman kirjoittaa Yle Uutisten pyytämässä kommentissa.

– Jäljelle jää kysymys nykyisen hallituksen viestintälinjasta laveammin: Voiko viranomastiedotuksen puoluettomuuteen ja tasapuolisuuteen luottaa vai ohjataanko keskustelua itselle sopivaan suuntaan? Tämä kysymys ei koske yksin ministeri Stubbia, vaan kyseessä on koko hallituksen asia: kansalaisten on voitava luottaa siihen, että hallituksen viestintälinja ja koko viranomaistiedotus perustuu puolueettomuuteen, avoimuuteen ja tasapuolisuuteen, Lindtman listaa.