yle.fi-etusivu

Puoli miljoonaa brittiä vetoaa: Rajat kiinni Trumpilta muslimivihan vuoksi

Brittiparlamentti käsittelee tammikuun puolivälin jälkeen vetoomuksen, joka toteutuessaan estäisi Trumpin pääsyn kahdelle golfkentälleen Skotlantiin. Lainkaan todennäköistä se ei ole.

Ulkomaat
Intialainen tyttö kurkistaa julisteen alta. Julisteessa on Donald Trumpin ja Aku Ankan kuvat ja kysymys: Is it Donald Trump or Donald Duck? Tytön kädessä kyltti riimittelee "Dump Trump" eli tyhmä Trump.
Trumpin muslimien vastaisten puheiden takia on osoitettu mieltä muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Joulukuun puolessa välissä mielenosoittajat kysyivät Bangaloressa Intiassa, kenestä Donaldista on kyse, Trumpista vai Duckista eli Aku Ankasta. Jagadeesh NV / EPA

Britannian parlamentti saa käsiteltäväkseen sekä vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan sulkemaan maan rajat Yhdysvaltain republikaanipuoleen presidenttiehokkaaksi pyrkivältä Donald Trumpilta, että sen vastavetoomuksen.

Toistaiseksi runsaat 550 000 ihmistä on allekirjoittanut internetissä Trumpin maahanpääsyä vastustavan vetoomuksen, johon ryhdyttiin hänen viimekuisen lausuntonsa vuoksi. Trump sanoi, että kaikilta muslimeilta pitäisi kieltää pääsy Yhdysvaltoihin.

Britanniassa hallitus huomioi kaikki vetoomukset, jotka keräävät yli kymmenen tuhatta nimeä, ja parlamentti ottaa ne puitavaksi, jos niissä on yli sadan tuhannen kansalaisen nimi.

"Samat säännöt myös rikkaille"

Trumpin puolesta on saatu kokoon vain 40 000 nimeä, mutta parlamentin vetoomusvaliokunta on ilmoittanut, että molemmat kannat käsitellään samalla kertaa tammikuun 18. päivänä. Äänestystä parlamentissa ei kaavailla.

Britannia on aiemmin kieltänyt maahanpääsyn joiltakin ihmisiltä, joiden on katsottu lietsovan siinä määrin vihaa, että se saattaisi aiheuttaa yhteisöjen välistä väkivaltaa.

Vetoomuksen mukaan samojen sääntöjen pitää päteä kaikkiin – "niin rikkaisiin kuin köyhiin, "niin heikkoihin kuin vahvoihin" – jos Britannia aikoo vastakin langettaa maahantulokieltoja.

Pääministeri David Cameron on tuominnut Trumpin puheet, mutta sanoo, ettei Trumpia silti pidä estää pääsemästä Britanniaan. Hän omistaa Skotlannissa kaksi golfkenttää, joilla hän kävi myös viime vuonna.

Lähteet: Reuters, AP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"