Merkel varoitti tekemästä kaikista pakolaisista syntipukkeja Kölnin ahdistelusyytösten takia

Liittokansleri vaatii viranomaisten tiukkaa vastausta Kölnin uudenvuodenyön tapahtumiin. Samalla hän ja useat ministerit ovat sanoneet, ettei epäluuloa pidä yleistää kaikkiin turvapaikanhakijoihin.

Ulkomaat
Kaksi naista pitelee saksankielisiä kylttejä. Toisessa lukee: "Kiitos, rouva Reker. Köln-parka." Toisen teksti kuuluu: "Rouva Merkel. Missä olette? Mitä sanotte? Tämä pelottaa." Naisten taustalla on Kölnin katedraali.
Kölnin katedraalin eteen kerääntyi tiistai-iltana naisia osoittamaan mieltään väkivaltaa vastaan. Kylteissä muun muassa kiitettiin pormestari Rekeriä, joka on luvannut Kölniin lisää turvatoimia, ja kysyttiin, mitä liittokansleri Merkel sanoo.Oliver Berg /EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo järkyttyneensä tiedoista, joiden mukaan arabeilta tai pohjoisafrikkalaisilta näyttäneet miehet kävivät ilmeisesti järjestelmällisesti naisten kimppuun uutenavuonna Kölnissä. Samalla hän kuitenkin varoittaa käyttämästä epäilyksiä perusteena yleiseen ulkomaalaisvastaisuuteen.

Merkel kutsui tietoon tulleita kourinta- ja muita tapauksia vastenmielisiksi ja vaati niistä perusteellista tutkimusta. Ainakin yksi nainen on ilmoittanut joutuneensa raiskatuksi ja useat kertovat eriasteisesta ahdistelusta uudenvuodenjuhlinnassa Kölnin päärautatieaseman ja katedraalin ympäristössä.

Köln lisää kameravalvontaa

Merkelin edustajan Steffen Seibertin mukaan liittokansleri on soittanut Kölnin pormestarille Henriette Rekerille ja sanonut, että tapahtumat vaativat tiukkaa vastausta oikeusvaltion viranomaisilta.

– Kaikki voitavissa oleva on tehtävä, jolla mahdollisimmat monta syyllistä löydetään mahdollisimman nopeasti ja tuodaan oikeuden eteen heidän alkuperästään ja taustastaan riippumatta, Seibert kertoi Merkelin sanoneen.

Reker on ilmoittanut, että Kölnin kameravalvontaa ja muita turvatoimia lisätään ennen ensi kuun karnevaaleja, joilla on tapana äityä riehakkaiksi katujuhliksi.

Yksi uhreista siviilipukuinen poliisi

Kölnin poliisi kertoo saaneensa 90 ilmoitusta tapauksista, joissa silminnäkijöiden mukaan nuoret miehet ympäröivät uhrinsa pieninä ryhminä, kävivät kimppuun ja monissa tapauksissa myös ryöstivät heiltä omaisuutta. Uhrien joukossa kerrotaan olleen siviilipuvussa työtään tehnyt naispoliisi.

Oikeusministeri Heiko Maasin mukaan järjestäytyneiltä vaikuttaneet hyökkäykset ovat uudenlaista rikollisuutta, joka on nujerrettava. Lehdistötilaiisuuden kysymykseen siitä, ovatko syylliset pakolaisia, Maas sanoi, ettei poliisi ole vielä tunnistanut hyökkääjiä.

– Tässä ei ole kyse siitä, mistä he ovat, vaan siitä, mitä he tekivät. Tämän yhdistäminen pakolaiskysymykseen on pelkkää hyväksikäyttöä. Ensin tutkitaan, ja sitten päätetään, mitä pitää tehdä, Maas sanoi.

Myös sisäministeri Thomas de Maizière on varoittanut yleisestä epäluulosta vainoja pakenevia ihmisiä kohtaan. Useiden muidenkin johtavien poliitikkojen kannanottoja on luettavissa saksaksi muun muassa Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehden kokoamina.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset