Pohjois-Korea kertoo tehneensä maan ensimmäisen vetypommikokeen

Pohjois-Koreassa havaittiin voimakkuudeltaan noin viiden magnitudin järistys, minkä jälkeen maa ilmoitti tehneensä onnistuneesti maan ensimmäisen vetypommikokeen. Yhdysvallat ei ole voinut vielä vahvistaa ilmoitettua vetypommikoetta ja myös asiantuntijat ovat ilmaisseet epäilyjä ydinkokeen laadusta.

Ulkomaat
Pohjois-Korean valtiollinen televisiokanava KRT julkaisi keskiviikkona 6. tammikuuta kuvia Kim Jong-unista allekirjoittamassa käskyä ydinkokeen toimeenpanosta.
Pohjois-Korean valtiollinen televisiokanava KRT julkaisi keskiviikkona 6. tammikuuta kuvia Kim Jong-unista allekirjoittamassa käskyä ydinkokeen toimeenpanosta. KRT:n mukaan allekirjoitus tapahtui sunnuntaina 3. tammikuuta.Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA / EPA

Pohjois-Korea on kertonut tehneensä maan ensimmäisen vetypommikokeen keskiviikkona.

– Tasavallan ensimmäinen vetypommikoe on tehty onnistuneesti, kerrottiin valtiollisella televisiokanavalla.

Televisiokanavan mukaan koe tehtiin "täydellisen onnistuneesti" ja se nostaa maan kehittyneiden ydinvaltioiden joukkoon.

Pohjois-Koreassa havaittiin keskiviikkona voimakas maanjäristys ydinkoealueen tuntumassa, ja sen syntymisestä liikkui aluksi ristiriitaisia tietoja.

Pohjois-Korea on tehnyt kolme aikaisempaa ydinkoettaan (2006, 2009 ja 2013) samalla Punggye-rin alueella.

– Tutkimme raportteja ja analyysejä, onko järistys keinotekoinen vai luonnollinen, kertoi Etelä-Korean ilmatieteen laitoksen edustaja AFP:lle ennen Pohjois-Korean ilmoitusta.

Skeptismiä ilmassa vetypommista

Etelä-Korea ja Japani ovat tuominneet voimakkaasti ydinkokeen. Myös Yhdysvallat on kehottanut Pohjois-Koreaa noudattamaan kansainvälisiä sitoumuksiaan, mutta se painottaa, ettei voi vielä vahvistaa maan ilmoittamaa vetypommikoetta.

Myös australialainen asiantuntija Crispin Rovere sanoo, että seisminen data viittaa siihen, että räjähdys on luultavasti merkittävästi alhaisempi kuin mitä vetypommikokeelta odotettaisiin.

– Joten alustavasti näyttää siltä, että he ovat tehneet onnistuneesti ydinkokeen mutta saattaneet loppuun tuloksettomasti toisen asteen vetyräjähdyksen.

Myöskään puolustusasiantuntija Bruce Bennett ei ole vakuuttunut.

– Tämä ase oli luultavasti Hiroshiman pommin kokoinen, mutta vetypommi se ei ollut, hän arvioi viitaten räjähdyksen kokoon, hän sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Myöskään Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan kyseessä ei välttämättä ollut juuri vetypommi.

Pohjois-Korea vannoo jatkavansa ydinohjelmaansa

Pohjois-Korea vannoo jatkavansa ydinohjelmansa vahvistamista suojellakseen itseään Yhdysvaltain vihamieliseltä politiikalta.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto kertoo, ettei maa aio luopua ydinohjelmastaan niin kauan kuin Yhdysvallat pitää yllä "aggressiivista asennettaan".

Maa myös totesi toimivansa vastuullisesti ja vannoi, ettei se toimi, ellei sen suvereniteettia loukata.

Lähteet: Reuters, AFP, AP