yle.fi-etusivu

Lähteet: YK:n turvallisuusneuvosto koolle Pohjois-Korean ydinkokeen takia

Pohjois-Korea on kertonut tehneensä maan ensimmäisen onnistuneen vetypommikokeen. YK:n turvallisuusneuvosto on mahdollisesti kokoontumassa tapauksen vuoksi, uutistoimistot kirjoittavat.

Ulkomaat
Eteläkorealaiset katsoivat uutislähetystä, jossa kerrottiin Pohjois-Korean vetypommikokeesta keskiviikkona 6. tammikuuta.
Eteläkorealaiset katsoivat uutislähetystä, jossa kerrottiin Pohjois-Korean vetypommikokeesta keskiviikkona 6. tammikuuta.Jeon Heon-Kyun / EPA

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan kokoontuvan myöhemmin tänään keskiviikkona Pohjois-Korean ilmoittaman ydinkokeen takia, kertovat uutistoimistot Reuters ja Tass. Uutistoimistot perustavat tietonsa nimettömiin diplomaattilähteisiin.

Kolme diplomaattilähdettä sanoo Reutersille, että suunniteltu kokous pidettäisiin iltapäivällä kello 16:lta Greenwichin aikaa. Yhden lähteen mukaan kokous pidettäisiin todennäköisesti suljettujen ovien takana. Toinen sanoo, että nopeaa kokoontumista olisivat vaatineet Yhdysvallat ja Japani, yhdessä.

Tuoreeltaan ei ole ollut tietoa siitä, millaisiin toimiin YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto olisi tapauksen vuoksi ryhtymässä, jos mihinkään, Reuters kirjoittaa.

Pohjois-Korea on kertonut testanneensa ensimmäistä kertaa onnistuneesti vetypommia. Esimerkiksi Yhdysvallat ei kuitenkaan ole toistaiseksi vahvistanut Pohjois-Korean ilmoittamia tietoja, uutistoimistot kertovat.

Pohjois-Koreassa havaittiin keskiviikkona voimakas, noin viiden magnitudin maanjäristys. Se tapahtui Pohjois-Korean ydinkoealueen tuntumassa.

Kyse olisi Pohjois-Korean neljännestä ydinkokeesta. YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut maalle sanktioita sen jälkeen kun se teki ensimmäisen ydinkokeensa vuonna 2006.

Lähteet: Reuters, Tass, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"