yle.fi-etusivu

Kyseessä olisi Pohjois-Korean neljäs ydinkoe, edellistä koetta seurasi vaikea kriisi Koreoiden välillä

Pohjois-Korea on tehnyt kolme aiempaa ydinkoetta: vuosina 2006, 2009 ja 2013. Maa on kertonut tänään neljännestä ydinkokeestaan.

Ulkomaat
Etelä-Korean ydinturvallisuusinstituutin työntekijä mittasi radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmasta Gangneungissa, Etelä-Koreassa 6. tammikuuta.
Etelä-Korean ydinturvallisuusinstituutin työntekijä mittasi radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmasta Gangneungissa, Etelä-Koreassa 6. tammikuuta.Yonhap / EPA

Pohjois-Korea ilmoitti varhain keskiviikkona Suomen aikaa, että se on tehnyt onnistuneesti maan ensimmäisen vetypommikokeen.

Kyseessä olisi järjestyksessään maan neljäs ydinkoe, jos tiedot pitävät paikkansa. Tiedot ovat kuitenkin edelleen ristiriitaisia: Esimerkiksi Yhdysvallat on todennut, ettei se voi toistaiseksi vahvistaa, onko Pohjois-Korea tehnyt juuri vetypommikokeen. Etelä-Korean tiedustelupalvelu puolestaan sanoo, ettei kyse olisi välttämättä ollut nimenomaan vetypommista, uutistoimisto AFP kirjoittaa.

Pohjois-Korean neljättä ydinkoetta on kuitenkin ennakoitu pitkään, Reuters kertoo. Venäläisen Tass-uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un olisi sanonut joulukuussa, että maalla on hallussaan vetypommi. Pohjois-Koreasta onkin tullut vahva ydinasevalta, Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA on siteerannut Kimiä.

Keskiviikkoinen mahdollinen ydinkoe olisi tapahtunut Pohjois-Korean ydinkoealueen tuntumassa – samalla Punggye-rin alueella, jossa kolme aiempaakin ydinkoetta on tehty.

Pohjois-Korean aiemmat ydinkokeet on tehty lokakuussa 2006, toukokuussa 2009 ja helmikuussa 2013, AFP luettelee. YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korealle pakotteita ydinkokeiden jälkeen. Turvallisuusneuvosto on mahdollisesti kokoontumassa Pohjois-Korean ilmoittamien tietojen vuoksi tänäänkin, uutistoimistot ovat kertoneet.

Kolmesta aikaisemmasta ydinkokeesta suurin oli kolmen vuoden takainen ydinkoe, AFP toteaa. Myös tuolloin ydinkoe aiheutti voimakkaan, noin viiden magnitudin maanjäristyksen. Lukema on samaa suuruusluokkaa kuin tämänpäiväisessä järistyksessäkin.

Pohjois-Korean edellistä ydinkoetta seurasi vaikea, kuukausia kestänyt kriisi Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä, AFP kirjoittaa. Tänään keskiviikkona Etelä-Korea on jo ehtinyt todeta, että se ottaa käyttöönsä kaikki mahdolliset toimet, jotta "pohjoinen maksaa hinnan ydinkokeestaan".

Lähteet: Reuters, Tass, AFP