Kölnin ahdistelujen ja rikollisverkoston yhteyksiä tutkitaan

Poliisi on saanut yli sata ilmoitusta naisten ahdistelusta uudenvuodenyönä Kölnin keskustassa. Naapurikaupungissa Düsseldorfissa vastaavalla on aiemmin peitelty ryöstelyä, kertoo poliisi.

Ulkomaat
Kolme poliisia ja pidätetty, jolla on käsiraudat.
Poliisi otti kiinni rikoksesta epäillyn uudenvuodenyönä Kölnissä. Marius Becker / EPA

Saksan poliisi tutkii Kölnin uudenvuodenyön ahdistelutapauksien mahdollista yhteyttä ennestään tunnettuun rikollisverkostoon.

Kölnin naapurikaupungissa Düsseldorfissa poliisi kertoi tuntevansa yli kaksi tuhatta pohjoisafrikkalaista, jotka sekaantuivat järjestäytyneisiin varkauksiin viime ja toissa vuoden aikana. Osassa rikoksista miehet hämäsivät varkauksien naisuhreja kourimalla heitä.

Kölnin poliisi kertoi tiistaina, että Kölnissä naisia ahdistelleet ja ryöstelleet miehet olivat ulkonäkönsä perusteella arabeja tai pohjoisafrikkalaisia. Epäiltyjen joukko oli noin tuhannen miehen suuruinen. Miehet toimivat pienissä ryhmissä. Poliisi saamien rikosilmoitusten määrä on keskiviikon aikana noussut yli sataan.

Ketään ei ole pidätetty, ja viranomaiset korostavat, ettei vielä ole tiedossa, mistä epäillyt ovat lähtöisin ja mikä heidän asemansa Saksassa on.

Televisiouutiset pyysi anteeksi viivyttelyä

Sisäministeri Thomas de Maizirère sanoo Bild (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa, että syyllisiä on rangaistava heidän alkuperästään riippumatta. Yleinen epäluulo pakolaisia kohtaan on kuitenkin yhtä väärin kuin vaikeneminen rikollisista rakenteista, hän korosti.

– Jos joukossa oli pakolaisia, siihenkin on tartuttava avoimesti, de Maizière sanoi.

Yleisradioyhtiö ZDF pyysi keskiviikkona anteeksi, koska se ei kertonut uudenvuodenyön tapahtumista uutisten tavallisella ripeydellä. Poliisi oli ilmoittanut hyökkäyksistä maanantaina, mutta uutisten johto päätti lykätä television uutisjuttua seuraavaan päivään. Päätös oli virhe, ZDF:n päätoimittaja sanoo.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset