Näyttelijä John Malkovich Suomessa: Nykyelokuvat ovat väsyneitä

Filmitähti John Malkovich esitti sokeiden salaliittoon uskovaa miestä Musiikkitalossa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Konsertin ohessa haastatteluja antanut näyttelijä moittii nykyelokuvia energian puuttumisesta. Syy on hänen mukaansa niin tekijöiden kuin yleisönkin.

elokuvat
John Malkovich
Yle

Elokuvateattereista tuttu nariseva mutta voimakas ääni resonoi Musiikkitalossa Helsingissä. Näyttelijä John Malkovich on tullut Suomeen esittämään hänen ja pianisti Ksenia Koganin yhdessä luomaa teosta Report on the Blind, jonka hän esitti loppiaiskonsertissa Helsingin kaupunginorkesterin ja pianisti Anastasia Terenkovan kanssa.

– Ehdin harvoin esiintymään konserteissa. Elokuvabisnes toimii nykyään niin, etten vielä tiedä, mitä olen kuvaamassa kuuden viikon päästä. Konserteista sen sijaan pitäisi tehdä sopimukset jo vuosi tai kaksi etukäteen, hyväntuulinen näyttelijä pahoittelee.

Report on the Blind on esitetty aikaisemmin Soulissa, Lontoossa ja Berliinissä. Teoksessa yhdistyvät venäläis-saksalaisen säveltäjän Alfred Schnittken voimakas polystylistinen konsertto pianolle ja jousille ja luku Ernesto Sabaton _Sankareista ja haudoista _-romaanista, joka on Malkovichin lempikirjoja.

Näyttelijän ilmeikkäästi tulkitsema tekstipätkä kertoo argentiinalaisesta miehestä, joka uskoo, että kulissien takana maailmaa hallitsee sokeiden salaliitto. Hallitsemisen keinoina ovat painajaiset ja hourekohtaukset.

– Tämä ei tietenkään ole totta, mutta tämäntapaisia uskomuksia on paljon. Hyvin moni uskoo, että maailmaa todella johtaa joku taho, jonka juuri he ovat hoksanneet ja jota he voivat sitten syyttää kaikesta, mitä maailmassa tapahtuu, Malkovich selittää.

– Minä en itse usko mihinkään sellaiseen. Maailma on mielestäni liian kaoottinen.

"Malkovich, malkovich..."

Teatterissa uransa aloittanut John Malkovich tuli kuuluisaksi 1980-luvulla elokuvasta Kuoleman kentät (Killing Fields, _1984) ja erityisesti _Valheet ja viettelijät (Dangerous Liaisons, 1988) -elokuvan juonittelevana Valmontina.

Sittemmin hänen kasvonsa ja nimensä ovat jääneet mieleen muun muassa Clint EastwoodinTulilinjalla(In the Line of Fire, 1993) -elokuvasta sekä Spike Jonzen elokuvastaBeing John Malkovich(1999), jonka mieleenpainuvimmassa jaksossa useat eri malkovichit puhuivat smurffien tapaan malkovich-sanoista koostuvaa kieltä.

John Malkovich
Yle

Tätä nykyä Malkovich esiintyy yhtä lailla kokeilevammissa elokuvissa kuin myös _Transformers: Kuun pimeä puoli _(2011)-elokuvan kaltaisissa viihteellisemmissä tuotannoissa. Nykyelokuvat saavat kuitenkin filmitähdeltä enimmäkseen pyyhkeitä.

– Elokuvat ovat nykyään väsyneitä. Ne kertovat tarinansa väsyneesti ja me tekijät myös käytämme kuvia melko väsyneellä tavalla. Uskoakseni elokuvat otettiin paljon vakavammin 40 vuotta sitten kuin nykyään. Nyt niiden tarkoitus on vain tehdä rahaa. Nykyelokuvia on hyvin vaikea ottaa vakavasti, näytteljä lataa.

Malkovich huomauttaa, että elokuvateattereihin tulee nykyisin myös hyviä elokuvia.

– Niitä vain tulee paljon vähemmän kuin ennen. Myös yleisö on vähemmän kiinnostunut elokuvista kuin 30 tai 40 vuotta sitten.

Ensi-ilta 100 vuoden päästä

62-vuotias Malkovich on kiireinen mitä erilaisempien projektien takia. Hän näyttelee elokuvissa ja teatterissa, ohjaa teatteriesityksiä, tuottaa elokuvia ja suunnittelee silloin tällöin vaatteita omaan nimikkomallistoonsa. Musiikkiesityksiin hän sanoo osallistuvansa niin usein kuin aikataulut vain sallivat.

– Musiikissa on voimaa, jota ei voi verrata mihinkään muuhun. Elokuvissa ja teatterissakin on voimaa, mutta se ei ole samanlaista.

Malkovichin viimeisimpiä projekteja on ollut hänen kirjoittamansa ja Robert Rodriguezin ohjaama elokuva 100 Years, joka saa ensi-iltansa vuonna 2115. Malkovich on myös käsikirjoittanut elokuvan.

– Idea tuli Louis XIII -konjakkia valmistavalta yritykseltä. Konjakin annetaan ikääntyä sata vuotta ja firman mielestä oli hauska idea sulkea elokuvamme ajastimella lukittuun säilöön. Tätä elokuvaa ei kukaan voi nähdä vielä sataan vuoteen, mutta mielestäni se onnistui oikein hyvin.