Koe uusi yle.fi

Pariisin Champs-Élysées aletaan sulkea autoilta kerran kuussa

Päätöksellään Pariisi haluaa sekä antaa kuuluisan kadun turistien ihailtavaksi että ennen muuta puhdistaa ilmaa saasteista.

Ulkomaat
Puiden reunustama katu täynnä kävelijöitä. Kadun päässä häämöttää Riemukaari.
Turistit täyttivät Champs-Élysées'n ajokaistat, kun Pariisin autoliikenne hiljeni viime marraskuun terrori-iskujen jälkeen. Keväällä kadulle pääsyn syy ei ole yhtä dramaattinen, vaikkakin tappava, eli ilmansaasteet Christophe Petit-Tesson / EPA

Pariisin nimekkäästä Champs-Élysées-kadusta tulee pian kävelykatu päiväksi kuukaudessa. Pariisin pormestarin Anne Hidalgon toimiston mukaan yhtä kuukausittaista sunnuntaipäivää koskeva päätös tullee voimaan huhtikuussa.

Concorde-aukiolta Riemukaarelle johtava katu on Pariisin päänähtävyyksiä, mutta kahdeksankaistainen liikenne ei ole omiaan ihastuttamaan turisteja.

Kaupungin päätös ei silti ole tarkoitettu vain turistien hyväksi, vaan myös kaupunkilaisten hengitysilman puhdistamiseksi hengenvaarallisista pienhiukkasista.

Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia vuodessa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ilmasaasteet ovat joka vuosi syypää noin 42 000 ranskalaisen ennenaikaiseen kuolemaan.

Viime maaliskuussa Pariisista tuli hetkeksi maailman saastunein kaupunki, minkä takia autoliikenteeseen määrättiin isoja rajoituksia. Vastaavasti oli käynyt myös vuotta aiemmin.

Ilmoittaessaan Champs-Élysées'n autottomasta päivästä Hidalgo kertoi samalla, että huhtikuusta alkaen puolet Pariisin puistosta pidetään auki kellon ympäri.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset