Hyppää sisältöön

TransCanada-yhtiö vaatii Obaman hallitukselta 15 miljardin dollarin korvauksia

Kanadan ja Yhdysvaltain välillä syntynyttä kiistaa öljyputken rakentamisesta jatketaan oikeudessa. Kanadalainen TransCanada ei hyväksy Yhdysvaltain päätöstä kieltää yhtiötä rakentamasta öljyputkea Kanadasta Yhdysvaltain halki Meksikonlahdelle.

Keystone XL -öljyputkea varten hankittuja putkia TransCanada-yhtiön varastopihalla Oklahoman Cushingissa. Kuva: EPA / Larry W. Smith

TransCanada ilmoitti keskiviikkona, että yhtiö vaatii Yhdysvaltain hallitukselta 15 miljardin dollarin korvausta kuluista ja vahingoista Keystone XL-öljyputken rakentamisluvan epäämisestä.

Yli 2 700 kilometriä pitkän öljyputken tarkoitus oli tuoda raakaöljyä Albertan öljyliuskealueelta öljyjalostamoihin Illinoisissa sekä aina Meksikonlahdelle saakka.

TransCanada jätti liittovaltion tuomioistuimeen Houstonissa haasteen, jossa se vaatii vahingonkorvausten ohella rakennuslupakiellon välitöntä mitätöintiä.

TransCanadan edustajan mukaan öljyputken rakentamisluvan peruutus oli mielivaltainen ja perusteeton sekä vastoin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta.

TransCanada sanoo kanteessaan, että kolme muuta yhtiötä ovat saaneet luvan vastaavanlaiseen öljyputken rakentamiseen. TransCanada syyttää Obaman hallintoa taipumisesta ympäristöaktivistien painostuksen edessä ja kielteisen päätöksen sotivan perustuslaillisia oikeuksia vastaan.

Presidentti Obaman hallitus epäsi TransCanadan rakentamisluvan viime lokakuussa osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Obama perusteli kielteistä päätöstä myös taloudellisilla seikoilla. Hänen mukaansa öljyputkestä ei olisi hyötyä Yhdysvaltain taloudelle.

.
.