Kiina laski valuuttansa arvoa, Helsingin pörssi useita prosentteja pakkasella

Kiinan osakemarkkinat suljettiin jälleen tänään kuten tehtiin maanantainakin. Torstaina kaupankäynti kesti ennätyksellisen lyhyen ajan, puolisen tuntia.

Sijoittaja seurasi puhelimestaan lähetystä Pekngin pörssistä torstaina. Kuva: Rolex Dela Pena / EPA

Viranomaiset laskivat Kiinan valuutan juanin arvoa tänään torstaina. Juanin keskikurssi 6,5646 dollaria kohti on 0,5 prosenttia heikompi kuin keskiviikkona pankkien sulkiessa ovensa. Juanin arvo on ollut yhtä alhaalla viimeksi helmikuussa 2011.

Kaupankäynti Kiinan osakemarkkinoilla keskeytettiin torstaiaamuna aluksi vartiksi, kun juanin arvon laskun jälkeen osakkeet putosivat yli viisi prosenttia. Osakkeiden lasku jatkui yli seitsemän prosentin, jonka jälkeen Kiinan osakemarkkinat suljettiin tältä päivältä. Kaupankäynti ehti kestää puoli tuntia. Näin torstai oli lyhin päivä Kiinan arvopaperipörssin 25-vuotisessa historiassa. Kauppa keskeytettiin myös maanantaina.

Kiina pyrkii vähentämään heilahteluja

Taustalla on maanantaina voimaan tullut uusi järjestelmä, jolla Kiina yrittää vähentää markkinoiden suuria heilahteluja: Jos CS1300-indeksi laskee viisi prosenttia, kaupankäynti keskeytetään 15 minuutiksi. Jos indeksi putoaa seitsemän prosenttia, kauppa lopetetaan loppupäiväksi.

Arvostelijat ovat huomauttaneet, ettei kaupan katkaisujärjestelmää olisi pitänyt ottaa käyttöön Kiinassa, jossa suurin osa sijoittajista on yksityishenkilöitä, ja pörssipaniikki syntyy helposti.

Kiina vaikuttaa kursseihin eri puolilla maailmaa

Kiinan vaikutus on näkynyt vahvasti myös muiden maiden pörsseissä. Esimerkiksi Helsingin pörssin OMX-indeksi kävi yhdentoista aikaan aamulla neljän prosentin verran miinuksella, ja sulkeutui lopulta reilut kaksi prosenttia miinuksella.

Laskua oli myös vaihdetuimpien osakkeiden kursseissa. Nokian kurssi jäi noin prosentin miinukselle. Koneen kurssi oli pakkasella kolmisen prosenttia.