"Vapaat ajattelijat vietiin meiltä pois" – Charlie Hebdo -iskut pysäyttivät Ranskan tasan vuosi sitten

Ranskassa muistetaan torstaina Charlie Hebdo -lehden toimitukseen vuosi sitten tehdyn terrori-iskun uhreja. Toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan tehdyissä iskuissa kuoli yhteensä 17 ihmistä. Moni pariisilainen kertoo surun tuntuvan yhä musertavalta.

Ulkomaat
Satiirilehti Charlie Hebdon toimitus.
Satiirilehti Charlie Hebdon toimitus sijaitsee Itä-Pariisissa..Juha Nurminen

Tasan vuosi sitten kaksi naamioitunutta ja raskaasti aseistautunutta miestä tunkeutui Itä-Pariisissa sijaitsevaan rakennukseen. Tappouhkauksien takia talossa ei ollut nimikylttiä, mutta siellä työskenteli satiirilehti Charlie Hebdon toimitus.

Islamistisia iskulauseita huutaneet hyökkääjät tappoivat yhteensä 12 ihmistä: kahdeksan lehden työntekijää, yhden toimitukseen kutsutun vierailijan, kaksi poliisia ja talonmiehen. Kuolleiden joukossa oli Charlie Hebdon päätoimittaja Stéphane Charbonnier sekä pilapiirtäjät Cabu, Honoré, Tignous ja Wolinski.

Nyt valkoisen rakennuksen seinässä on muistolaatta ja kadulla presidentin tuoma kukkakimppu.

Suremaan tullut pariisilaisnainen kertoo, että hän muistaa vuoden takaisen päivän tarkasti.

– Oli keskiviikko ja avasin radion kello yhdeltä. Kuulin silloin, mitä Charlie Hebdon toimituksessa oli tapahtunut ja lähdin heti paikan päälle, Iana de Miguel-Leridon kertoo.

Miguel-Leridon seisoi siis samassa paikassa Charlie Hebdon toimituksen edessä tasan vuosi takaperin.

– Tuntui, että silloin loppui kokonainen aikakausi. Vapaat ajattelijat vietiin meiltä pois. Se oli kamalaa.

Iskut muuttivat Ranskaa

Charlie Hebdoa vastaan tehty terrori-isku nostatti laajan sananvapautta puolustavan kansanliikkeen. Esimerkiksi Pariisin Tasavallan aukiolle kokoontui kaksi miljoonaa ihmistä puolustamaan vapautta ja demokratiaa.

Yksi vuosi sitten mukana olleista oli Pariisin esikaupungissa asuva Sylvain Martin. Hän on Charlie Hebdon uskollinen lukija, jolle lehden toimittajista ja piirtäjistä oli tullut vuosien varrella hyviä tuttuja.

– Siksi minusta tuntui, että menetin joukon perheenjäseniä. Sananvapauden vastainen isku kosketti syvästi, ja halusin tulla tänne toimituksen eteen nyt vuosipäivänä uudestaan, muistamaan ja suremaan.

Hän pohtii Ranskan muuttuneen iskujen seurauksena peruuttamattomasti.

– Toivoisin tunteiden ja muistotilaisuuksien lisäksi poliittisia toimia. Ranskan pitäisi olla nykyistä rohkeampi ja lopettaa esimerkiksi aseiden myyminen kaiken maailman epädemokraattisille tahoille, Martin toteaa.

”Charlie Hebdon edustama vapaa ajattelu ei katoa mihinkään”

Charlie Hebdon iskut aloittivat Ranskassa terrorin vuoden. Parin päivää Charlie Hebdon iskujen jälkeen radikalisoitunut asemies iski juutalaisten ruokakauppaan ja tappoi neljä ihmistä. Viime marraskuussa terroristien ryhmä surmasi 130 ihmistä eri puolilla Pariisia.

Ranska suree nyt kaikkia näitä fanaatikkojen uhreja. Heidän kunniakseen järjestetään Pariisin Tasavallan aukiolla sunnuntaina muistomarssi, viime tammikuun tapaan.

Ranskalaiset toivovat, että maassa riittää yhtenäisyyttä.

– Nyt pariisilaiset ovat varuillaan ja epäileviä, traumatisoituneitakin. Toivon meidän taas löytävän iskuja edeltäneen itseluottamuksen, pariisilainen Marie-Claude sanoo.

Siihen uskoo Mats Karlsson, joka asui Charlie Hebdon naapurissa terrori-iskujen aikaan. Hän muistaa järkytyksen ja epäuskon, mutta myös Tasavallan aukiolla vallinneen vahvan yhteishengen.

– Tietenkin ihmiset ovat peloissaan. Mutta Pariisissa on aistittavissa myös uutta määrätietoisuutta. En usko, että Charlie Hebdon edustama vapaa ajattelu on katoamassa mihinkään, Karlsson sanoo.