1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattilaisen viisi vinkkiä: Näin estät putkien jäätymisen pakkasella

Kodin putkia jäätyy talvi toisensa jälkeen. Asiantuntijan mukaan putkien jäätymisen ennaltaehkäisemiseen on useita keinoja.

Ylen aamu
Ensio Laaksonen
Pakkanen panee koville erityisesti vanhojen talojen tekniikan. Miksi osa talojen putkista jäätyy talvisin ja mitä asialle voi tehdä? Haastattelussa Omakotiliiton rakennusneuvoja Ensio Laaksonen.

Kovilla pakkasilla kodin putkistot ovat kovilla ja voivat jäätyä, mikäli niihin pääsee kylmää ilmaa. Omakotiliiton rakennusneuvoja Ensio Laaksosen mukaan putkien jäätymisen ennaltaehkäisyyn on kuitenkin keinonsa.

1. Vesimittarin pitää olla lämpimässä tilassa

Kodin vesimittarin suojaaminen on tärkeää. Laaksosen mukaan tilassa, jossa vesimittari sijaitsee, pitääkin olla tarpeeksi lämmintä. Jos lämpötilaa haluaa nostaa, hän suosittelee ostamaan pienen lämpöpatterin vesimittarin läheisyyteen.

2. Muista valuttaa vettä säännöllisesti kotona

Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Esimerkiksi hanasta voi hillitysti valuttaa pientä vesinoroa. Vessaa voi myös vetää säännöllisesti.

Laaksosen mukaan kannattaa mieluummin maksaa hieman enemmän vesilaskua ja pelata varman päälle, sillä se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin putkien jäätyminen.

3. Kartoita ulkona olevan vesiputken riskipaikat ja laita lunta niiden päälle

Jos arvelet, että talon ulkopuolella kulkeva vesijohtoputki saattaa kulkea liian lähellä maan pintaa, niin näiden kohtien päälle kannattaa kasata lunta eristeeksi. Laaksosen mukaan lumi toimii yhtä hyvänä eristeena pihalla kuin villa tai styroksi seinässä.

4. Vesijohtoputkeen voi asennuttaa sähkövastuksen

Putkien jäätymiseen kannattaa ennakolta varautua. Vesijohtoputkeen voi esimerkiksi asennuttaa sähkömiehen ja putkimiehen avulla sähkövastuksen, joka pitää putken sulana. Vastusta ei tosin Laaksosen mukaan tarvitse pitää päällä, jos pihalla on paljon lunta putkea eristämässä.

5. Luota ammattilaisiin putkien sulatuksessa, ensiapua voi yrittää tukankuivaajalla

Jos putket ovat jo jäätyneet, niin ensimmäisenä kannattaa laittaa kotoa vedet pois päältä. Jos putket haluaa sulattaa, niin Ensio Laaksonen suosittelee ottamaan yhteyttä ammatti-ihmisiin, eikä yrittää itse mielikuvituksellisia sulatusmenetelmiä. Jos sulatuksen haluaa kuitenkin aloittaa ennen ammattilaisia, niin hiustenkuivaajalla voi yrittää sulatusta.

Lue seuraavaksi