1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Paukkupakkaset näkyvät allergialääkärin vastaanotolla – erityisesti lapsilla iho-oireita

Joka viides suomalainen kärsii pakkasella ärtyvästä ihosta, kertoo allergologian erikoislääkäri Timo Vanto. Punoittava ja kutittava pakkasihottuma vaatii yleensä kortisonihoitoa.

Kuva: Yle

Kiristynyt pakkanen näkyy lääkärin vastaanotolla. Pakkanen voi aiheuttaa muun muassa iho- ja hengityselinoireita.

Kun asia on perheessä uusi, niin silloin usein tullaan vastaanotolle kysymään, että mikä lasta vaivaa.

Timo Vanto

Turkulainen allergologian erikoislääkäri Timo Vanto kertoo, että vastaanotolla on ollut tällä viikolla erityisesti vanhempia, joiden lapset ovat alkaneet kärsiä ihottumasta.

– Iho tyypillisesti ärtyy pakkasessa. Jos potilaalla on atooppista ihottumaa, niin se usein pahenee nyt pakkasella. Pakkanen näkyy myös hengitystie-elimissä. Astmaatikon oireet yleensä pahenevat pakkasella. Nuhapotilaillakin nenää alkaa vuotaa pakkasella herkästi.

– Sitten on potilaat, joilla on nokkosihottumaa. Pakkanen tai muu kylmyys pahentavat heidän tautiaan.

Pakkasihottuma vaatii yleensä kortisonia

30 vuotta allergialääkärinä työskennellyt Timo Vanto kertoo, että Suomen väestöstä joka viides kärsii pakkasella ärtyvästä ihosta. Hän uskoo, että monet vanhemmat tunnistavat lapsissaan pakkasesta johtuvan ihottuman.

Pelkkä perusvoide ei sitä oireilua yleensä riittävästi helpota.

Timo Vanto

– Usein vanhemmat ovat itse saattaneet kärsiä atooppisesta ihottumasta. Mutta kun asia on perheessä uusi, niin silloin usein tullaan vastaanotolle kysymään, että mikä lasta vaivaa.

Vanto kertoo, että ärsyyntynyt pakkasihottuma vaatii yleensä kortisonivoidetta.

– Kun se ekseema alkaa punoittaa ja kutista, niin kyllä siinä tarvitaan kortisonivoitelua. Pelkkä perusvoide ei sitä oireilua yleensä riittävästi helpota. Mietoja kortisonivoiteitahan saa ilman reseptiä, hän vinkkaa.

Leuto talvi sopii ihottumasta kärsiville

Allergologian erikoislääkäri Timo Vanto toteaa, että atooppinen ihottuma ilmaantuu yleensä ihoalueille, jotka ovat alttiina pakkaselle.

– Posket, kasvot ja nenä. Mutta ihottuma pahenee usein myös vaatteiden peittämillä alueilla.

Erikoislääkärin mukaan viime talvena vastaanotoilla kävi vähemmän pakkasihottumasta kärsiviä potilaita. Syy löytyy lämpömittarista.

– Viime talvena meillä ei ollut kunnon pakkasia ja tämäkin talvi on ollut tähän asti lämmin. Monilla se ihottuma on puhjennut vasta nyt kovemmalla pakkasella.