SAK tilastoi: Viime vuonna irtisanottuja miltei 12 000 – Miten sujuu ammatinvaihto?

Kuntien tiedot eivät ole mukana SAK:n keräämissä tilastoissa. SAK:ta huolestuttavat hallituksen koulutussäästöt, joiden se uumoilee vaikeuttavan alanvaihtoa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Viime vuonna Suomessa irtisanottiin noin 11 900 työntekijää, käy ilmi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n tilastoista. SAK:n mukaan potkut saaneita oli vuonna 2015 viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Eniten potkuja jakeli ohjelmistoalan yritys Microsoft, joka lopetti toimintansa Salossa. Lopputili tuli 2 300 yrityksen työntekijälle. Yhdessä Tiedon kanssa Microsoft nosti informaatio- ja viestintäalan irtisanomiset lähes 3 800 ihmiseen. SAK:n mukaan se on kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2014.

Teollisuudesta työpaikkoja puolestaan hävisi SAK:n mukaan 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna: Potkut sai melkein 3 700 ihmistä.

Kaupan alalla irtisanottiin entistä vähemmän: irtisanottuja oli 871. Vuonna 2014 heitä oli yli 2 200.

"Säästöt vievät mahdollisuudet"

SAK on kerännyt irtisanomistietoja pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä vuodesta 2006. Mukana ei ole kuntien tietoja. Tilastojen mukaan irtisanottujen määrä jäi alle 10 000 ihmisen viimeksi vuonna 2010.

SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen on huolestunut hallituksen koulutusleikkauksista. Erityisen ongelmallinen on hänen mielestään esitys muuttaa aikuiskoulutuksen perusosa lainaksi vuoden 2017 alusta.

– Perusosan leikkaus vie pieni- ja keskituloisilta mahdollisuudet opiskella aikuiskoulutustuella ja varautua siten ammatin ja alan vaihtamiseen, Koskinen huomauttaa.

Koskisen mukaan koulutusmahdollisuuksien kaventuminen vähentää työvoiman rakenteellista liikkuvuutta, jota tarvittaisiin käynnissä olevassa elinkeinomurroksessa.