Sisäministeri Orpo: Katupartioissa ääriajattelun piirteitä, eivät lisää turvallisuutta

Petteri Orpon mukaan poliisilla oli tiedustelutietoa siitä, että vastaanottokeskuksessa suunniteltiin rikosta uudenvuodenyönä.

Petteri Orpo Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sisäministeri, kokoomuksen Petteri Orpo muistuttaa, että poliisilla on Suomessa vastuu kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisesta.

– Liikkumaraja kulkee siinä, missä laki kulkee. Voimankäyttöoikeus on poliisilla. Katupartioinnin nimissä toimisessa on ääriajattelun piirteitä. Se ei turvallisuutta lisää, Orpo sanoi Yle Radio 1:den Ykkösaamussa.

Orpon mukaan keskusrikospoliisilla oli olemassa tiedustelutietoa siitä, että uudenvuodenaattona Kirkkonummella pidätetyt turvapaikanhakijat olisivat yllyttäneet rikokseen.

Katupartioinnin nimissä toimisessa on ääriajattelun piirteitä. Se ei turvallisuutta lisää.

Petteri Orpo, sisäministeri, kokoomus

– Poliisilla oli tiedustelua siitä, että uudenvuoden yönä myöskin Suomeen suunniteltiin rikollista toimintaa.

Poliisi pidätti uudenvuodenaattona kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa rikosten ehkäisemiseksi.

Eilen keskiviikkona uutisoitiin, että tapaus saattaa liittyä Kölnissä sattuneeseen naisten häirintään. Saksan poliisi tutkii tapausta, jossa tuhannen miehen joukko ryösti ja ahdisteli naisia kaduilla uudenvuodenyönä.

– Isoon joukkoon mahtuu muutamia, jotka pyrkivät aiheuttamaan hämmennystä ja toimimaan rikollisesti, ministeri kommentoi Aavarannan tapausta.

Sitä, millaista tiedustelutietoa poliisilla tarkemmin oli hallussaan, Orpo ei halua kertoa. Poliisi tiedottaa tapauksesta myöhemmin.

Kirkkonummen Aavarannassa pidätetyt miehet vapautettiin lauantaina, mutta esitutkinta jatkuu.

Ykkösaamu on kuunneltavissa Yle Areenassa.

11:54 Uutisesta tarkennettu kolmannen kappalleen muotoilu Orpon vahvistamisesta, muotoon "Orpon mukaan".