Kipakka keli ei ole hyydyttänyt pohjoisen busseja – huoltohalleissa on vilskettä

Oulun seudulla bussit ovat pystyneet ajamaan kaikki linjansa talven toistaiseksi kovimmista pakkasista huolimatta. Paukkuva pakkanen työllistää huoltomiehiä nyt tavallista talvipäivää enemmän.

Kotimaa
Linja-auto ja matkustajia Oulun keskustassa
Anna Leppävuori / Yle

Pääkaupunkiseudun julkista liikennettä haittavia bussien hyytymisiä ei torstaiaamuna ole esiintynyt Oulun paikallisliikenteessä. Pääkaupunkiseudulla kymmeniä bussivuoroja on peruttu bussien teknisten vikojen vuoksi.

Koskilinjoilta, OuBusista ja Huiput-yhtiöstä kerrotaan, että kaikki linjat on pystytty ajamaan ilman kalusto-ongelmia. Yhtiöt ovat varautuneet koviin pakkasiin etukäteen muun muassa huoltamalla kalustoa ja aloittamalla autojen esilämmittämisen hyvissä ajoin ennen linjalle lähtöä.

Esimerkiksi Huiput-yhtiön toimitusjohtaja Petri Pakarinen kertoo, että kuljettajat ylläpitävät moottorilämpötiloja käyttämällä ajossa normaalia korkeampia kierroslukuja.

– Kuljettajat ajavat manuaalivaihteilla ja pitävät kierrokset 3000:ssa. Akut ja lämmityspistokeiden toiminta tarkistettiin hyvissä ajoin etukäteen, toimitusjohtaja Petri Pakarinen Huiput Oy:stä kertoo.

Huoltomiehillä on hommia

Koskilinjat Oy:n liikennepäällikkö Arto Karttunen kertoo, että pakkasiin on valmistauduttu huolellisesti etukäteen. Kaikki Koskilinjan linjat on liikennöity torstaiaamuna normaalisti.

– Pakkaset aiheuttavat suurempia ongelmia vasta -35:n ja -40 asteen vaiheilla, jolloin heikoimmat autot alkavat pudota pois liikenteestä. Silloin havaitaan ennakoimattomia vikoja esimerkiksi jäähdytysjärjestelmässä ja paineilmajärjestelmissä, jolloin esimerkiksi jarruihin tulee häiriöitä, Arto Karttunen kertoo.

OuBus Oy:n ajomestari Jukka Mikkola tunnustaa, että pakkaset ovat työllistäneet tavanomaista enemmän. Huoltomies on aloittanut bussien esilämmittämisen tavanomaista aikaisemmin. Huomiota on jo etukäteen kiinnitetty polttoaineiden pakkaskestävyyteen ja muun muassa paineilmajärjestelmien toimintaan

– Kaikki linjat on liikennöity, Jukka Mikkola korostaa.