Nuutajärven lasikylä myytiin säätiölle – Fiskars luopui Kaj Franckin tunnetuksi tekemästä tehdasmiljööstä

Nuutajärven lasikylän vanha tehdasalue kulttuurihistoriallisesti arvokkaine rakennuksineen siirtyy Nuutajärven lasikylän säätiön omistukseen.

kulttuuri
Nuutajärven lasikoulun opiskelijoita työstämässä lasia.
Yle

Pirkanmaalla Urjalassa sijaitseva Nuutajärven lasikylä on siirtynyt säätiön omistukseen. Fiskars myi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan tehdasmiljöön nimellistä korvausta vastaan Nuutajärven lasikylän säätiölle.

Fiskars lopetti teollisen lasituotannon Nuutajärvellä kaksi vuotta sitten ja siirsi toiminnan Iittalaan.

Nuutajärven lasitehtaalla oli pitkät perinteet, sillä se toimi keskeytyksettä yli 200 vuotta. Lasitehtaan taiteellisena johtajana toimi pitkään Kaj Franck, jonka perintöä vaalitaan Nuutäjärvellä yhä.

Säätiön tavoitteena on kehittää Nuutajärven lasikylää taidelasin ja taidekäsityön kansainväliseksi keskukseksi. Nykyisin Nuutäjärvellä toimii noin viisitoista taiteilijaa ja lasinpuhaltajaa sekä koulutuskuntayhtymä Tavastian lasinpuhaltajakoulu. Tulevaisuuden tavoitteena on kehittää ammattilaisten ja opiskelijoiden luovaa yhteistyötä. Lasikulttuurin vaalimisen ja uudistamisen ohella säätiön tärkeänä tehtävänä on kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuskannan säilyttäminen.

Lasikylän kehittäminen vaatii rahaa ja säätiö kerää varoja niin yksityisiltä sijoittajilta kuin julkiselta taholta. Myös Fiskars on luvannut tukea Lasikylän säätiötä parina tulevana vuonna.