Vili Saarijärvi: Ei ihan vielä ole ymmärtänytkään, minkälainen saavutus tässä tehtiin

Lappilaislähtöinen Vili Saarijärvi oli kentällä MM-finaalin ratkaisun hetkellä. Nyt hän kertoo, mitä mielessä liikkui, kun Areena repesi kultajuhlaan Kasperi Kapasen maalin myötä.

urheilu
Kasperi Kapanen mestaruusmaali
Miro Keskitalo (vas.), Kasperi Kapanen (kesk.) ja Vili SaarijärviTomi Hänninen

Nuorten Leijonien MM-kullan myötä myös Rovaniemi sai ensimmäisen jääkiekon maailmanmestarinsa, kun rovaniemeläislähtöinen 18-vuotias leijonapuolustaja Vili Saarijärvi sai kaulaansa kultamitalin.

Saarijärvi on myös kaupungin ensimmäinen NHL:ään varattu kiekkoilija. Saarijärvi pomppasi julkisuuteen jo viime keväänä 18-vuotiaiden MM-turnauksesta – Suomi nappasi turnauksessa hopeaa, ja Saarijärvi puolestaan palkittiin turnauksen parhaana puolustajana.

Kassu pisti kiekon reppuun ja juhlat alkoivat

Siinä missä viime kevään kisoista jäi Saarijärvelle vielä nälkä, ei tiistain MM-finaalista jäänyt enää mitään jossiteltavaa. Kultaa tuli.

– Ihan hyvältä tuntuu kyllä. Ei sitä ehkä ihan vielä ole ehkä ymmärtänytkään, että minkälainen saavutus tässä tehtiin. Mutta eiköhän se ala tästä aukenemaan sitten, Vili Saarijärvi sanoo.

Vili Saarijärvi ja Miro Keskitalo
Nuorten Leijonien puolustajat Vili Saarijärvi (vas.) ja Miro Keskitalo.Vili Saarijärvi / Nuoret Leijonat

Saarijärvi oli kentällä myös ratkaisevan voittomaalin hetkellä.

– Aika hyvin näin sen. Olin just siniviivassa ja ehkä vähän liu'uinkin vastaliikkeeseen. Sitten näin että Kassu siinä hyvin harhautti venäläispakin ja sitte kun lähti kiertämään maalia niiin näin, että maalivahti jäi kyllä toiselle tolpalle. Ei siinä, siitä se sitten lähti. Kassu pisti kiekon reppuun ja juhlat alkoivat!

Voittomaali aiheutti välittömän shokin.

– Kyllä siihen shokki tuli. Että nytkö se sitten tapahtui? Se oli näiden kisojen tavoite, että otetaan kulta. Sitten kun se tapahtui, niin ei siinä oikein tiennyt mitä olisi ajatellut, Saarijärvi kertoo.

Areena ratkesi heti voitonjuhlaan, joka jatkui Nuorten Leijonien osalta ensin koppijuhlina ja sitten hampurilaisilla. Loppiaisena vuorossa oli kansanjuhla Mäntymäen kentällä.

– Kyllähän se oli hienoa, vaikka kylmä olikin. Tosi hyvä tunnelma oli alusta loppuun. Oli iso juttu, että näki, kuinka paljon ihmisiä oikeasti kiinnosti tuo meidän juttumme.

Myös tv-katsojien määrä vahvistaa, että kansaa todella kiinnosti Nuorten Leijonien kultajahti.

– Että jos finaaliakin telkkarista parhaimmillaan katsoi melkein 2,5 miljoonaa ihmistä, niin kyllä se kertoo aika paljon, Vili Saarijärvi toteaa.

Selänteen ohjeet elämään ja jääkiekkoon

Ennen kuumimpia kisakoitoksia kiekkolegenda ja MM-kisojen suojelija Teemu Selänne kävi pitämässä Nuorille Leijonille kannustussession.

– Kyllä Teemu kävi ennen turnausta pitämässä meille pienen puheen. Antoi pikkuvinkkejä jääkiekkoon ja pidemmällä tähtäimellä elämään. Siitä otettiin varmasti paljon koppeja, mitä Teemu sanoi. Siitä oli varmasti iso apu meillekin.

Nuoret Leijonat juhla
Tomi Hänninen

Saarijärven mukaan Selänne puhui voitonnälkäisille kiekkoilijoille muun muassa vaikeuksien voittamisesta.

– Kun todennäköisesti jossain vaiheessa elämää tulee vaikeita hetkiä, niin ei luovuteta vaan taistellaan takaisin ylös sille omalle, hyvälle tasolle. Luulen kyllä, että se oli ehkä se isoin viesti meille.

Peleistä ja MM-turnauksen lopputuloksesta päätellen Teemun opit ovat painuneet selkäytimiin.

– Kun mietitään vaikka Kanada-peliä, Ruotsi-peliä ja Venäjä-peliäkin... Jokaisessa kovassa pelissä oltiin tappioasemassa, mutta sieltä pystyttiin kuitenkin tulemaan aina rinnalle ja vielä ohikin, Saarijärvi toteaa.

"Ei tässä auta kauan juhlia"

Maailmanmestareiden kiekkojuhlallisuudet ovat hädin tuskin ehtineet päättyä, kun monen nuoren leijonan katse on jo tiukasti tulevilla jäillä. Myös Vili Saarijärvi matkustaa parhaillaan takaisin kohti USA:ta. Jäähyväiset voitokkaille MM-turnauksen joukkuekavereille on siis jo tältä erää jätetty.

– Eilen illalla ja nyt tuossa aamulla sitten viimeiset heipat sanottiin. Ei tässä, nyt taas keskitytään sitten hommiin siellä [USA:n] päässä. Ei tässä auta kauan juhlia.

Saarijärven kausi Pohjois-Amerikassa jatkuu pian, ja seuraava peli OHL:n Flint Firebirdsissä on jo huomenna perjantaina.

– Huomenna olisi peli, mutta saa nähdä, antaako koutsi vielä vapaaksi. Menee kumminkin niin myöhään, kun olen Flintissä kotona.