1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Omatoimikirjastojen häiriöt pääasiassa pieniä – Inkeroisissa kielletään tölkkijuomat

Omatoimikirjastoja otetaan käyttöön eri puolilla Suomea – ja syystä; automatiikkaan ja kulunvalvontaan nojaavat kirjastot ovat keränneet hyvää palautetta. Esimerkiksi Kouvolan Inkeroisissa sekä lainaukset että kävijöiden määrä on lisääntynyt. Suurin osa vähäisistä järjestyshäiriöistä on pystytty ratkomaan puhumalla.

Kotimaan uutiset
Kirjaston ovi ja ovikoodilaite.
Petri Lassheikki / Yle

Omatoimikirjastot on otettu hyvin vastaan eri puolilla Suomea. Järjestyshäiriöitä tai muita ongelmia on ollut hyvin vähän. Aluehallintoviraston viime vuoden alkupuolella tekemän selvityksen perusteella järjestyshäiriöitä ilmoitettiin tuolloin olleen vain neljässä omatoimikirjastossa.

Selvityksen mukaan omatoimikirjastoja oli vuoden 2015 huhtikuussa 22 kappaletta. Suunnitelmissa tai perusteilla omatoimikirjastoja oli 42 kunnassa.

– Pyhtään tapaus oli ensimmäinen vakavampi, mikä raportoitiin. Yleensä ongelmat on ratkaistu puhumalla, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee.

Pyhtäällä omatoimikirjaston ilta-aukiolosta on toistaiseksi luovuttu, koska nuoriso käyttäytyi tiloissa huonosti. Pyhtäällä päätetään myöhemmin, pääsivätkö kirjastoon ilta-aikaan vain yli 18-vuotiaat.

Kirjastohenkilökunta ei hävinnytkään

Inkeroisten kirjastossa Kouvolassa omatoimikirjasto on toiminut kohta vuoden päivät. Sekä kirjaston lainausmäärät että kävijämäärät ovat lisääntyneet samalla kun aukioloaikaa on ollut omatoimisuuden ansiosta enemmän.

– Ihmisiltä on tullut hyvää palautetta. Etenkin sen jälkeen, kun on huomattu, ettei henkilökunta ole mihinkään kirjastolta lähtenyt, etteivät asiakkaat olekaan menettämässä mitään, vaan tämä omatoimikirjasto tulee kaupan päälle, sanoo kirjastonjohtaja Marko Niskapohja.

Esimerkiksi Inkeroisten kirjastossa kirjastohenkilökuntaa on paikalla maanantaisin ja tiistaisin klo 13–19 sekä keskiviikosta perjantaihin klo 10–16. Omaa kirjastokorttia lukulaitteessa näyttämällä kirjastoon pääsee joka päivä klo 7–20 välisenä aikana.

Tölkkijuomat kielletään

Niskapohjan mukaan hiljan myös nuoret ovat löytäneet omatoimikirjaston. Palautettakin asiasta on jo tullut.

– Nuoret ovat käyttäytyneet suhteellisen hyvin. Ei täällä ole remuttu, mutta kun heitä on paljon, niin lähteehän heistä ääntä.

Tölkkijuomat halutaan kuitenkin kieltää.

– Siistijöiltä on tullut viestiä, että pöydät alkavat olla melko tahmeita. Tällaista juomien läikyttämistä on ollut, Niskakangas kertaa.

Joitain kertoja kirjastolla on ollut myös lyhytaikaisia teknisiä ongelmia sisäänkirjautumisen kanssa, mutta ne on saatu korjattua nopeasti.

Uusin omatoimikirjasto Kotkaan

Suomeen on viime vuosina avattu kymmeniä omatoimikirjastoja ja lisää on tulossa. Kymenlaaksossa omatoimikirjasto toimii paitsi Inkeroisissa ja Pyhtäällä myös Haanojalla ja Elimäellä Kouvolassa.

Kotkan ensimmäinen omatoimikirjasto aloittaa tänään torstaina, kun Karhuvuoren kirjasto avataan uusissa tiloissa Karhuvuoren uudella koululla. Samalla omatoimisuuden mahdollistava kulunvalvontajärjestelmä valvontakameroineen otetaan käyttöön.

Kirjastotoimi ja nuorisotoimi pyrkivät yhdessä taklaamaan häiritsevää käytöstä jo ennalta. Meneillään on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka turvin lisäkäsiksi on palkattu osa-aikainen hanketyöntekijä.

– Meillä on nuorisotoimi tuossa seinän takana. Nuoriso voi mennä sinne ja osallistua ohjattuun toimintaan. Pyrimme hankkeessa rakentamaan yhteistyössä nuorten kanssa yhteisöllisyyttä, niin että nuorisolla ja kaikilla olisi hyvä olla täällä, kertoo vastaava kirjastonhoitaja Airi Halonen Karhuvuoren kirjastosta.

Lue seuraavaksi