Huolettomuus voi kostautua pakkasillakin – käyntiin jätetyn auton varkaudesta on vaikea saada korvauksia

Paukkupakkasilla moni autoilija jättää auton käyntiin ja lähtee itse hakemaan huoltamolta kahvia. Jos käynnissä oleva auto varastetaan, mikään vakuutus ei sitä korvaa.

liikenne
YLE / Tiina Kokko

Autoa ei pidä jättää käyntiin, saatikka lukitsematta siksi aikaa, kun itse poistuu auton läheltä. Vakuutus ei korvaa varastettua autoa, jos pitkäkyntinen varastaa lukitsemattoman auton.

– Auton pitää olla lukittu, jos haluaa korvauksia vakuutuksesta saada, kertoo korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta.

Tuulensuu uskoo, että mitä todennäköisimmin jää ilman korvausta, jos käyntiin jätetty auto varastetaan.

Samalla linjalla on myös Lähitapiola Kaakkois-Suomen korvausjohtaja Timo Henriksson.

– Auto pitää olla lukittu tai lukitussa tilassa.

Jos lukitsematon auto varastetaan ja varas kolhii autoa, vakuutus ei myöskään korvaa autolle tulleita vahinkoja.

– Autoon tullet vahingot ovat silloin aiheutuneet huolimattomuudesta, koska auto on ollut lukitsematon, sanoo Henriksson.

Varsinkin talvella pakkasten aikaan autoilija saattaa jättää auton käyntiin ja lähteä itse hakemaan vaikkapa kahvia huoltoasemalta.

Korvausjohtaja Timo Henrikssonin mukaan tilanne on eri, jos autoilija on auton vieressä ja auto varastetaan aivan silmien alta.

– Silloin auto on ollut valvottu ja korvaus todennaköisesti maksetaan.

Auton varastaminen on tietysti rikos, olipa kulkupeli lukittu tai ei. Jos varas saadaan kiinni, voi autolle aiheutuneet vahingot saada aikanaan perittyä varkaalta.