Merikarhu lähti Välimerelle – pystyy pelastamaan kyytiinsä satoja

Suomi on osallistunut laittoman maahantulon valvontaan aiemmin pienemmillä aluksilla. Nyt itäiselle Välimerelle on lähtenyt partioveneen lisäksi Rajavartiolaitoksen vartiolaiva.

Kotimaa
Vartiolaiva Merikarhu.

Suomen tähän asti suurin panostus Euroopan unionin ulkorajan valvonnassa on alkanut. Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu lähti Helsingistä kohti Välimerta torstaina. Laivan miehistö aloittaa Turkin ja Kreikan välisen merialueen valvonnan runsaan kahden viikon kuluttua.

Merikarhu osallistuu EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin koordinoimaan Poseidon Rapid Intervention -operaatioon. Operaation tarkoituksena on haastatella ja rekisteröidä laittomia maahantulijoita sekä paljastaa ja ottaa kiinni laittoman maahantulon järjestäjiiä. Myös merihätään joutuneita pelastetaan.

Vaarallisiin tilanteisiin varauduttu

Merikarhu vahvistaa valvontaa alueella ja se voi toimia merellä useita päiviä peräkkäin. Laivassa on tutkavalvontalaitteet ja lämpökameroita, joilla havaitaan merellä liikkuvat.

Valtiolaivan kyytiin voidaan poimia kerralla jopa 250 laitonta maahantulijaa. Heidät kuljetetaan Kreikkaan.

Aluksella on töissä yhtä aikaa 20 henkilöä eli kaksinkertainen miehitys verrattuna tavanomaisiin valvontatehtäviin kotimaassa. Miehistöön on valittu Suomesta kaikkiaan 40 henkilöä, jotka vuorottelevat tehtävissä.

Aluksella työskentelee esimerkiksi ensihoitoon ja vaarallisten tilanteiden hoitamiseen koulutettuja rajavartijoita.

Vartiovuoro päättyy huhtikuussa                 

Merikarhun reitti kulkee Itämereltä Kielin kanavan ja Englannin kanaalin kautta Atlantille. Välimerelle alus siirtyy Gibraltarinsalmen kautta. Matka on pituudeltaan yli 7 400 kilometriä ja kestää noin 18 päivää.

Merikarhu toimii Kreikan ja Turkin välisellä merialueella 25.1.-10.4.2016. Se palaa kotivesille huhtikuun lopussa.

Laiva korvaa alueelta poistuvan Iso-Britannian aluksen, joka on toiminut lähinnä meripelastustehtävissä. Muiden EU-maiden alukset tukevat Kreikan rajavalvontaa ja toimivat Kreikan johdolla.

Viime vuonna Egeanmerellä liikkui neljän kuukauden ajan Rajavartiolaitoksen nopean luokan vene. Parhaillaan alueella on Rajavartiolaitoksen partiovene, joka pystyy poimimaan merestä muutamia kymmeniä ihmisiä. Partiovene palaa Suomeen helmikuun lopun jälkeen.